'Grondig proces'

Bestuur Twitter bekijkt overnamebod Musk nog

15 april 2022 om 09:12
Laatste update: 15 april 2022 om 09:15

Tesla-topman Elon Musk kondigde gisteren aan Twitter te willen overnemen voor 40 miljard euro, waarna hij het bedrijf van de beurs wil halen. Dat zorgde voor veel onrust bij het personeel van Twitter. CEO Parag Agrawal heeft de medewerkers een update over de stand van zaken gegeven.

Volgens Agrawal zal de raad van bestuur van het bedrijf bekijken welke richting Twitter uit zal gaan. Daarbij zal het via een 'grondig proces' bepalen welke keuze in het beste belang van de aandeelhouders is. Eerder had de raad al een spoedvergadering over eventuele beschermingsmaatregelen om een vijandige overname te voorkomen.

Ook wil de ceo de zorgen bij Twitters werknemers wegnemen. Er zou sinds Musk vorige week aankondigde de grootste aandeelhouder te zijn geworden grote onrust heersen bij het personeel. Agrawal zou hen hebben gezegd dat Twitter 'niet gegijzeld' wordt en moedigde hen aan om gefocust te blijven.

Aandelenhouders moeten zelf bepalen

Volgens Musk moet niet het bestuur, maar de aandeelhouders zelf bepalen welke richting het bedrijf uitwil. In een peiling die de zakenman op Twitter plaatste, vroeg hij aan zijn volgers of zij het daar mee eens zijn. 84 procent van hen was het daar mee eens. 

Het is de zoveelste peiling over het bedrijf die Musk de voorbije weken op Twitter gooide. Door dat te doen, hoopt hij ogenschijnlijk druk te zetten op het bedrijf. In een andere tweet zei hij gisteren dat de raad van bestuur een plicht heeft tegenover de aandeelhouders om de keuze te maken die voor hen het voordeligst zal uitvallen.

Gevolgen voor beurskoers

Musk lijkt hiermee Twitter in een wurggreep te houden. Sinds hij de grootste aandeelhouder werd, stegen de aandelen van Twitter aanzienlijk. Hoewel de koers intussen is afgezwakt, staat die nog altijd beduidend hoger dan twee weken geleden. 

Als Musks overnamebod niet wordt aanvaard, heeft hij al laten weten zijn aandelen te zullen verkopen. Dat zou kunnen zorgen voor een serieuze daling, een feit dat Musk nu gebruikt om de raad te beïnvloeden. 

Saoedische prins is tegen overname

Wat opvalt aan Musks overnamebod is dat hij daarbij wordt bijgestaan door een groep financiële adviseurs van Morgan Stanley. Die investeringsbank is ook een van de grootste aandeelhouders van Twitter. Morgan Stanley heeft nog niet publiekelijk op het overnamebod gereageerd.

Andere grote aandeelhouders deden dat intussen wel. De Saoedische prins Al-Waleed Talal, een van de rijkste mensen op aarde en een grote aandeelhouder van Twitter, liet gisteren weten het aanbod af te slaan. Het bod van Musk zou volgens de prins niet eens in de buurt komen van de echte waarde van Twitter.

De meeste belanghebbenden hebben echter nog niets gezegd, althans publiekelijk. Investeringsgroep The Vanguard Group, dat intussen zelfs terug meer aandelen zou bezitten dan Musk, heeft nog geen openbare commentaar gegeven. Ook BlackRock en State Street Corp, respectievelijk de vierde en vijfde grootste aandeelhouders, zwijgen voorlopig.

Musk heeft een 'Plan B'

Als de overnamepoging mislukt, zegt Musk al een ‘plan B’ te hebben. Op 27 maart, zo’n twee weken nadat hij de aandelen van Twitter al had gekocht, zei de zakenman al 'serieus te overwegen' om een eigen sociaal netwerk op te richten. 

Het is nog niet duidelijk of daar al concrete plannen voor bestaan. Wel kan worden afgeleid hoe dat netwerk er zou uitzien, gebaseerd op wat Musk over Twitter zelf denkt.

Lees ook: Dit wil Musk veranderen bij Twitter

Bekijk ook: Tesla-bot komt eraan