Uitrol glasvezel

'Internet wordt goedkoper door beloftes KPN over glasvezel'

15 april 2022 om 11:07
Update: 15 april 2022 om 11:07

Doordat KPN en Glaspoort de tarieven voor het aanbieden van internet via hun glasvezelnetwerk verlagen kunnen Nederlandse huishoudens tot 200 miljoen euro per jaar gaan besparen. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

KPN en Glaspoort, een samenwerkingsverband tussen KPN en pensioeninvesteerder APG, hebben onlangs voorgesteld om de tarieven te verlagen voor derde partijen die hun glasvezelnetwerk willen gebruiken om internetdiensten aan te bieden. De tarieven zouden de komende acht jaar 10 tot 30 procent omlaag gaan.

De ACM publiceerde vandaag een ontwerpbesluit, nadat het twee jaar geleden begon met een onderzoek. De ACM maakte zich zorgen over de huidige prijzen. Die zouden ervoor kunnen zorgen dat concurrenten niet makkelijk tot de markt zouden kunnen toetreden.

Volgens de ACM kunnen de nieuwe toezeggingen van KPN en Glaspoort leiden tot "meer concurrentie op prijs en snelheid, waardoor het voor huishoudens aantrekkelijker wordt om voor sneller internet te kiezen". De prijsverlagingen kunnen er volgens de toezichthouder voor zorgen dat huishoudens vanaf 2026 tot wel 200 miljoen euro per jaar zullen besparen. 

In de komende jaren zouden 80 procent van alle huishoudens moeten worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Providers die geen eigen netwerk hebben, kunnen daar ook gebruik van maken om hun diensten aan te bieden.

De toezeggingen 

KPN en Glaspoort hebben een aantal toezeggingen gedaan aan de ACM. Zo zou de ODF-toegang tot alle adressen binnen het glasvezelnetwerk landelijk worden verlaagd van 18,56 euro naar 16,56 euro. ODF staat voor optical distribution frame en is een term die wordt gebruikt voor de glasvezel tussen de straatkast en de woning. 

Nog een toezegging is het verlagen van het VULA-tarief. VULA is een virtueel ontbundelde toegang naar straatkasten voor andere aanbieders. Dat tarief wordt met tien tot dertig procent verlaagd. 

De voorgestelde toezeggingen zullen acht jaar lang van toepassing zijn. KPN en Glaspoort behouden daarbij het recht om de tarieven nog aan te passen gebaseerd op de consumentenprijsinflatie (CPI). Daarop geldt echter een limiet van twee procent per jaar, of het dubbele daarvan wanneer de inflatie hoger uitvalt dan vier procent.

Besluit wordt bekeken

Het ontwerpbesluit wordt nu bekeken door andere marktpartijen. Zij krijgen zes weken de tijd om daarop te reageren. De ACM zegt dat het hun reacties zal overwegen tijdens het besluitvormingsproces. 

Volgens de ACM mag de uitrol van glasvezel door de onzekerheid over de toegangstarieven 'niet onnodig vertraagd of belemmerd worden'. 

Bekijk ook: