Internet via glasvezel

Glasvezel kan goedkoper worden door deal over tarieven

glasvezel internet goedkoper kpn
26 augustus 2022 om 09:16
Update: 26 augustus 2022 om 16:17

KPN en Glaspoort verlagen de tarieven voor andere providers die via hun glasvezelnetwerk internet willen aanbieden. Volgens toezichthouder ACM zorgen de afspraken voor 'gezonde concurrentie', zodat glasvezelinternet de komende jaren goedkoper zou kunnen worden.

KPN en Glaspoort kwamen onlangs met een 'verbeterd' voorstel voor de tarieven en voorwaarden voor toegang tot hun glasvezelnetwerk. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de toezeggingen van de bedrijven voldoende zijn om de concurrentie te stimuleren en heeft het voorstel nu bindend verklaard. KPN en Glaspoort moeten zich tot 2030 aan de nieuwe voorwaarden en tarieven houden.

KPN en Glaspoort willen in 2026 zo'n 80 procent van de Nederlandse huishoudens hebben aangesloten op glasvezel. Andere providers kunnen toegang krijgen tot de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort om hun eigen internetdiensten aan te bieden. De ACM zag daarbij risico's voor de concurrentiemogelijkheden van die providers. 

'Effectief concurreren'

De toegangstarieven worden door KPN en Glaspoort verlaagd met 10 tot 50 procent. Andere aanbieders hebben volgens de toezichthouder nu genoeg mogelijkheden om 'duurzaam en effectief te concurreren'. Hierdoor moet het de komende jaren voor consumenten aantrekkelijker worden om over te stappen op glasvezel

De ACM schat dat het voordeel voor consumenten kan oplopen tot 230 miljoen euro per jaar. "Er moet voldoende concurrentie zijn zodat mensen de beste kwaliteit voor een goede prijs krijgen. Tegelijkertijd is voor de uitrol van belang dat de spelregels duidelijk zijn zodat op die basis bedrijven kunnen investeren", zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten.

Aanpassingen na bezwaren

Meerdere concurrenten hadden bezwaren bij het eerste voorstel van KPN en Glaspoort aangegeven bij de ACM. Een van de bezwaren was dat de tarieven jaarlijks zouden worden verhoogd op basis van de inflatie, maar dat die momenteel relatief hoog is. Afgesproken is nu dat de tarieven jaarlijks met maximaal 3,5 procent mogen worden verhoogd. 

Ook wezen concurrenten erop dat de tarieven voor nieuwe hogere snelheden waren afgeleid van de internet-only dienst van KPN, terwijl er ook gekeken zou moeten worden naar de kortingen en prijzen in de bundels die KPN aanbiedt. De bedrijven hebben ook op dit punt aanpassingen gedaan.

Bijna 5 miljoen aansluitingen

Nederland telt momenteel 4,7 miljoen glasvezelaansluitingen. Daarvan worden er 2,3 miljoen actief gebruikt. Drie van de vier glasvezelaansluitpunten in de meterkast is verbonden met KPN NetwerkNL.

KPN zei onlangs het tempo van de uitrol van glasvezel te willen verhogen naar 'gemiddeld ruim 9000 woningen per week'.

Kijk ook: