De strijd om Twitter

'Deal tussen Twitter en Elon Musk is bijna rond'

25 april 2022 om 11:59
Laatste update: 25 april 2022 om 19:15

De overname van Twitter door Tesla-baas Elon Musk zou vandaag al rond kunnen komen. Twitter zou al enkele dagen met Musk praten over zijn overnamebod van 40 miljard euro.

Volgens de ingewijden van Reuters en Bloomberg zouden de gesprekken tussen Twitter en Musk zich in de laatste fase van de onderhandelingen bevinden. Het socialemediabedrijf werkt aan de voorwaarden voor de overname en zou maandag al een akkoord kunnen bereiken als de onderhandelingen soepel verlopen.

Tesla-topman Musk werd in maart de grootste aandeelhouder van Twitter en bracht later een overnamebod van 40 miljard euro uit. Musk wil het bedrijf van de beurs halen. Hij wil Twitter laten groeien en er naar eigen zeggen een platform voor de vrijheid van meningsuiting van maken.

De afgelopen paar dagen had Musk al ontmoetingen met aandeelhouders van Twitter om steun te vergaren voor zijn bod, meldden ingewijden aan Reuters. Aandeelhouders namen contact op met Twitter nadat Musk zijn plannen voor de overname vorige week ontvouwde, om te benadrukken dat het bedrijf deze kans niet moest laten lopen. Dat er onderhandeld wordt zou ook een indicatie kunnen zijn dat Twitter probeert om de deal aantrekkelijker te maken, aldus Reuters.

'Beste en laatste bod'

Medio april maakte Musk bekend Twitter te willen kopen. Twitter steeg daarna bijna 2 miljard dollar in beurswaarde. Dat Musk zijn bod als het "beste en laatste" omschreef kan een belemmering vormen in de onderhandelingen, aldus de bronnen van Reuters. Twitter zou ook proberen om meer informatie in te winnen over of Musk de overname kan betalen en om wellicht betere voorwaarden en een betere prijs te regelen.

Conflict met beurswaakhond

Twitter maakt zich onder andere zorgen over de lopende onderzoeken van beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). Musk zou toen hij zich eerder dit jaar in Twitter inkocht de regels van de toezichthouder hebben overtreden bij het tijdig melden hiervan.

In 2018 kreeg Musk de SEC al achter zich aan toen hij tweette dat hij Tesla van de beurs wilde halen. Dat zorgde voor een grote stijging van het aandeel van Tesla. Musk trof erna een schikking met de toezichthouder. Hij beloofde toen al zijn tweets die de beurskoers van Tesla kunnen beïnvloeden vooraf door juristen te laten controleren. 

Musk verzet zich de laatste tijd echter tegen die schikking. Hij eist dat de SEC het 'tweetverbod' opheft.

Andere investeerders en de 'gifpil'

Musk heeft meerdere andere investeerders gepolst om mee te doen met een overnamebod. In documenten wordt onder Morgan Stanley genoemd als grote geldschieter.

Ook andere partijen zouden interesse hebben in een overname van Twitter. Zo zou investeringsmaatschappij Thoma Bravo het bedrijf mogelijk willen inlijven, maar het zou tegelijk ook met Musk in gesprek zijn.  

Om tijd te rekken tuigde de directie van Twitter onlangs al een soort beschermingsconstructie op, ook wel bekend als een 'gifpil'. Die kan verhinderen dat het bedrijf zomaar ongevraagd wordt overgenomen. Daarbij krijgen andere aandeelhouders de mogelijkheid om goedkoop aandelen bij te kopen als Musk op de beurs massaal aandelen opkoopt.

Tesla-bot komt eraan: gaat dit Elon Musk lukken?