Geen klacht over partner Google

'PayPal zette EU op spoor van onderzoek naar machtsmisbruik Apple'

3 mei 2022 om 11:33
Update: 3 mei 2022 om 11:33

PayPal zou de klacht hebben ingediend bij de Europese Commissie die heeft geleid tot een onderzoek naar Apple Pay en de NFC-chip in iPhones. Dat onderzoek kan leiden tot een miljardenboete voor Apple wegens het misbruiken van zijn marktmacht.

De Europese Commissie diende gisteren een bezwaarschrift in tegen Apple. Reden: betaalfunctie Apple Pay is de enige manier om contactloos te betalen via iPhones. Apple houdt de NFC-functie op de iPhone kunstmatig gesloten, vindt de commissie. Banken en betaaldiensten die Apple Pay willen aanbieden aan hun klanten, betalen Apple per transactie een klein percentage.

PayPal zou 'één van de meerdere bedrijven' zijn geweest die een informele klacht tegen Apple heeft ingediend, zeggen ingewijden tegen Bloomberg. Formeel is er geen enkele klacht in de zaak en doet de Europese Commissie al twee jaar op eigen initiatief onderzoek naar de situatie.

PayPal werkt wel samen met Google Pay

Op Android kunnen banken en betaaldiensten wel contactloos betalen via de NFC-functie, zonder Google daarvoor te hoeven betalen. Wel kent die mogelijkheid meer beperkingen dan betalen via Google Pay, wat erg vergelijkbaar is met Apple Pay. Beide diensten gebruiken de versleuteling van de telefoon in plaats van de pincode van de gebruiker. Daarmee vervalt de noodzaak om de pincode op het betaalapparaat in te vullen voor bedragen hoger dan 20 euro.

PayPal heeft bovendien een samenwerking met Google voor Google Pay. Het is niet duidelijk waarom PayPal zo'n samenwerking niet met Apple heeft. Apple wijst in reactie op de Europese aanklacht op de ruim 2500 Europese banken die door Apple Pay ondersteund worden. Ook zal Apple "blijven overleggen met de commissie om te verzekeren dat Europese consumenten de toegang tot de betaaloptie van hun keuze hebben in veilige omgeving".

Megaboete dreigt voor Apple

De Europese Commissie doet nu nader onderzoek naar de zaak. Als blijkt dat Apple de mededingingsregels inderdaad heeft geschonden, kan de boete oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Dat zou zo'n 35 miljard euro kunnen zijn.

Review: iPhone 13