Apple houdt NFC-chip gesloten

Miljardenboete dreigt voor Apple vanwege beperken chip in iPhones

2 mei 2022 om 10:59
Update: 2 mei 2022 om 14:58

Apple kan in de EU een miljardenboete krijgen vanwege het schenden van concurrentieregels met de betaaldienst Apple Pay. Volgens de Europese Commissie misbruikt Apple zijn marktmacht door de NFC-chip in iPhones niet open te stellen voor andere bedrijven.

De Europese Commissie heeft vandaag een bezwaarschrift tegen Apple ingediend vanwege de manier waarop de NFC-chips in de iPhone en de Apple Watch worden beperkt voor derden.

Voor betalingen mag de chip alleen worden gebruikt voor de eigen betaaldienst Apple Pay. Daarmee sluit Apple onder andere banken en andere betaaldiensten zoals PayPal buiten. Ook moeten banken die Apple Pay ondersteunen per betaling een klein percentage afdragen aan de iPhonemaker. 

Volgens de Europese Commissie leidt het gedrag van Apple 'tot minder innovatie en minder keuze voor consumenten voor mobiele portemonnees op iPhones'. Eurocommissaris Margrethe Vestager vindt dat consumenten moeten ‘kunnen profiteren van een concurrerend en innovatief betaallandschap’. "We hebben voorlopig vastgesteld dat Apple de concurrentie mogelijk heeft beperkt, ten voordele van zijn eigen Apple Pay."

De Europese Commissie gaat nu nader onderzoek doen. Als dat uitwijst dat Apple de mededingingsregels heeft geschonden, kan de boete oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Dat zou zo'n 35 miljard euro kunnen zijn. Apple zegt in een reactie te blijven samenwerken met Brussel 'om ervoor te zorgen dat Europese consumenten toegang hebben tot de betalingsoptie van hun keuze in een veilige omgeving'.

ACM klaagde ook over Apple

Het Europese onderzoek naar Apple Pay loopt al sinds 2020. Het is niet de enige zaak van Brussel tegen Apple. De Europese Commissie onderzoekt ook of het bedrijf met zijn App Store de concurrentie illegaal beperkt op het gebied van e-books en muziekdiensten.

Vorig jaar klaagde de Nederlandse toezichthouder ACM ook al over Apple Pay, waarbij het pleitte voor Europees ingrijpen. Ook Duitsland werkt aan nieuwe regels die Apple zouden verplichten zijn NFC-chip open te stellen voor anderen.

Op Android meer mogelijkheden

Bij Android-telefoons hebben softwaremakers veel meer mogelijkheden om de NFC-chip te betalen, bijvoorbeeld voor draadloze betalingen via apps van banken of om in te checken in het openbaar vervoer. 

Apple stelde de NFC-chip in iPhones eerder al wel open voor andere functies dan betalen. Zo kunnen gebruikers de leesfunctie van NFC al gebruiken om NFC-tags te lezen, bijvoorbeeld de chip in paspoort of id-kaart met de DigiD-app.

Ook werd vorig jaar de functie toegevoegd om zaken als rijbewijzen, identiteitskaarten en sleutelpasjes voor huizen, kantoren en hotels op de iPhone te zetten. Al die functies lopen echter via de Wallet-app van Apple, net als Apple Pay.  

Review iPhone 13