Westen: Rusland legde satellietnetwerk plat bij inval Oekraïne
De hack van het belangrijke satellietnetwerk van Viasat, vlak voor de Russische inval in Oekraïne, was het werk van Rusland. Dat hebben de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië vandaag gezegd.
De aanval verstoorde het KA-SAT-netwerk van Viasat. Dat gebeurde precies toen Rusland het land binnenviel. De aanval op Viasat bracht niet alleen Oekraïense overheden, bedrijven en burgers in problemen, maar richtte ook schade aan in EU-landen.
De cyberaanval 'ondersteunde zeker' de Russische invasie, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij onderstreept dat de EU specifiek de Russische regering verantwoordelijk houdt. Tot dusver ging Brussel bij zulke aanvallen niet verder dan stellen dat die bijvoorbeeld vanaf Russisch grondgebied werden ondernomen.
De cyberaanval is 'het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace', zei de Raad van de EU, waarin de EU-landen zijn vertegenwoordigd. "Cyberaanvallen op Oekraïne kunnen overslaan naar andere landen en effecten veroorzaken die de veiligheid van de Europese burgers in gevaar brengen", aldus de Raad in een verklaring.
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, was de cyberaanval bedoeld om de commandovoering van Oekraïne te verstoren. Zijn Britse collega Liz Truss noemt de digitale aanval "duidelijk en schokkend bewijs van een moedwillige en schadelijke aanval van Rusland tegen Oekraïne".
Websites overheden gehackt
Londen houdt Rusland ook verantwoordelijk voor een cyberaanval op Oekraïense regeringssites op 13 januari. Daarbij werden boodschappen op de sites gezet. Ook heeft Rusland volgens de Britten vernietigende software, zogeheten wipers, ingezet tegen Oekraïne.
Hack had grote impact
De impact van de hack was groot, schreef Wired onlangs. Zo zou het Oekraïense leger de dienst hebben gebruikt, waardoor de communicatie tijdens de eerste dagen van de invasie serieus werd verstoord. Ook zouden burgers in en buiten Oekraïne getroffen zijn.
Verder zouden ook bedrijven in West-Europa zijn geraakt. Zo waren zo’n 2000 windturbines in Duitsland na een maand nog altijd offline.
De Viasat-hack trok ook de aandacht van meerdere inlichtingendiensten. Dat komt doordat ViaSat een grote speler is die in veel landen belangrijke diensten aanbiedt. Ook de Amerikaanse inlichtingendienst NSA concludeerde onlangs dat Rusland verantwoordelijk was voor de cyberaanval op Viasat. Het bedrijf zou diensten leveren aan het Amerikaanse leger en diens bondgenoten.