'Satellietbedrijf moet verhuizen'

Frequentieband voor sneller 5G pas eind 2023 beschikbaar

Belangrijke frequentieband pas eind 2023 beschikbaar voor 5G
12 mei 2022 om 16:47
Update: 13 mei 2022 om 10:20

Nederland kan op zijn vroegst eind 2023 de belangrijke 3,5 Ghz-frequentieband gaan gebruiken die snellere 5G-verbindingen mogelijk maakt. Ook moet satellietbedrijf Inmarsat nog een tijdje een klein deel van die frequentieruimte kunnen gebruiken.

Dat staat in een advies dat een onafhankelijke commissie heeft uitgebracht op verzoek van het ministerie van Economische Zaken. Minister Micky Adriaansens zegt voor de zomer met een reactie te komen. Ook Inmarsat en de huidige telecombedrijven kunnen zich er volgens de commissie in vinden.

Telecomproviders bieden al sinds het voorjaar van 2020 5G-diensten aan in Nederland, maar de 3,5 Ghz-band belooft veel hogere datasnelheden mogelijk te maken. Het kabinet had de frequentieruimte al dit jaar willen veilen.

Inmarsat

Inmarsat maakt echter al meer dan 20 jaar gebruik van deze frequentieband voor noodoproepen van zeeschepen, die worden opgevangen in het Friese Burum. Het bedrijf wilde daar niet zonder meer mee stoppen en wees daarbij op het grote belang van deze dienstverlening voor de veiligheid van de scheepvaart wereldwijd. Daar kreeg het vorig jaar gelijk in van de rechter in een kort geding.

Verhuizing naar Griekenland

Het ministerie vroeg daarop een onafhankelijke adviescommissie om oplossingen aan te dragen. Deze commissie oppert nu een verhuizing van Inmarsat naar Griekenland per 2024, tegen een niet nadere gespecificeerde vergoeding.

Mocht de nieuwe locatie dan nog niet klaar zijn, moet het bedrijf tijdelijk gebruik kunnen blijven maken van een deel van de frequentieruimte.

Reactie Inmarsat

Inmarsat zegt in een reactie op het advies bereid te zijn met het ministerie 'in gesprek te gaan over de vervolgstappen'. "Inmarsat blijft werkzaam in het huidige spectrum vanuit Burum. De activiteiten worden naar een nieuwe locatie buiten Nederland verplaatst zodra er elders een vergunning is verkregen."

Het bedrijf zegt samen te werken met de autoriteiten in Griekenland om de benodigde vergunning te krijgen in dat land.

Eerste 5G-veiling was lucratief

De eerste 5G-veiling in de zomer van 2020 leverde de Nederlandse overheid 1,2 miljard euro op, wat veel meer was dan verwacht. De kopers waren KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Zij hebben de beschikking tot de relatief 'langzamere' 5G-frequenties (700, 1400 en 2100 MHz).

De EU verplicht Nederland de snellere 3,5 Ghz-band zo snel als mogelijk beschikbaar te stellen voor het aanbieden van 5G. 

Kijk ook: welke nieuwe smartphones zijn aanraders?