De strijd om Twitter

Musk eist bewijs van Twitter over nepaccounts: 'Anders geen overname'

17 mei 2022 om 08:38
Laatste update: 17 mei 2022 om 09:02

Elon Musk zegt dat de overname van Twitter niet kan doorgaan als het bedrijf geen bewijzen levert dat nepaccounts minder dan 5 procent van het totaalaantal gebruikers uitmaken.

Musk heeft onlangs een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij al dat de overname 'tijdelijk gepauzeerd' is. De Tesla-baas wil eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts (bots) op Twitter.

Twitter-ceo Parag Agrawal zei maandag dat de interne schatting van het percentage nepaccounts 'ruim onder de 5 procent' van alle accounts uitkomt. De ceo herhaalde daarmee een document dat Twitter onlangs bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ingediend.

Musk trekt de schattingen van Twitter ernstig in twijfel. Hij denkt dat er minstens 20 procent nepaccounts zijn. "Mijn overnamebod was gebaseerd op de juistheid van Twitters documenten bij de SEC." Agrawal weigert volgens hem om 'publiekelijk bewijs' te tonen over het percentage nepaccounts. "Deze deal kan niet doorgaan totdat hij dat doet", tweette Musk vandaag. Ook stelt de Tesla-baas voor dat een externe partij de kwestie gaat onderzoeken.

Maandag zei Musk nog dat de overname vanwege de vraagtekens over de nepaccounts mogelijk voor een lagere prijs zou kunnen.

Winstgevendheid

Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties. 

Na de overname wil Musk dat Twitter meer geld gaat verdienen aan andere inkomstenstromen dan advertenties, zoals het Twitter Blue-abonnement. Ook is hij van plan om bedrijven en overheden te laten betalen voor het gebruik van de dienst.

Geheimhouding geschonden

Musk verklaarde afgelopen weekend dat zijn team 'een willekeurige steekproef van 100 volgers' op Twitter zou testen om het aantal nepaccounts te bepalen. Twitter baseert zijn berekeningen over nepaccounts ook altijd baseert op een steekproef van maar 100 accounts, zei Musk. Met die opmerking schond hij volgens Twitter de geheimhoudingsovereenkomst voor de overnamedeal.

Verkoop belang SpaceX

Vandaag kwam ook naar buiten dat Musk mogelijk een deel van zijn belang in het ruimtevaartbedrijf SpaceX verkoopt om zo de overname van Twitter financieel rond te krijgen. Dat meldde de Amerikaanse krant New York Post op basis van ingewijden. Volgens de krant gaat het om de verkoop van bestaande aandelen en niet om de plaatsing van nieuwe effecten.

SpaceX zou zo'n 70 dollar (67 euro) per aandeel kunnen vragen. Daarmee zou aan het bedrijf een prijskaartje hangen van 125 miljard dollar. In augustus vorig jaar werd SpaceX na een financieringsronde nog op 100 miljard dollar gewaardeerd.

Op Wall Street ging het aandeel Twitter de afgelopen dagen flink onderuit door zorgen bij beleggers dat Musk afziet van de overnamedeal.  

Wat wil Elon Musk met Twitter?