Miljardendeal: Twitter akkoord met overnamebod Elon Musk
De directie van Twitter is vanavond akkoord gegaan met het overnamebod door Tesla-baas Elon Musk. Met de deal is 44 miljard dollar (41 miljard euro) gemoeid. Maar daarmee is de overname nog niet in kannen en kruiken. Wat gaat er nu gebeuren?
Aandeelhouders ontvangen 54,20 dollar per aandeel. Musk heeft gezegd dat hij het bedrijf na de overname van de beurs wil halen.
"Vrijheid van meningsuiting is de basis van een functionerende democratie, en Twitter is het digitale stadsplein waar zaken worden besproken die van vitaal belang zijn voor de toekomst van de mensheid", zegt Musk vanavond in een verklaring. De zakenman heeft meermaals gezegd dat hij vindt dat Twitter de vrijheid van meningsuiting te veel beperkt.
"Ik wil Twitter verbeteren door nieuwe functies in te voeren, de algoritmes open-source te maken om zo het vertrouwen te vergroten, spambots te bestrijden en alle mensen te verifiëren", aldus Musk in de verklaring. "Twitter heeft enorm veel potentie. Ik kijk ernaar uit om die samen met het bedrijf en de gebruikers te ontgrendelen."
Kijk ook: waarom koopt Musk Twitter?
'Nog geen witte rook'
Dat de directie van Twitter positief tegenover het bod van Musk staat, wil niet zeggen dat de miljardair meteen eigenaar van Twitter is. Uiteindelijk is het aan de aandeelhouders zelf of zij meegaan in het advies van het bestuur en hun Twitter-aandelen verkopen.
RTL Z-beursanalist Durk Veenstra sluit een biedingenstrijd niet uit. "Een akkoord van het bestuur is nog geen witte rook. Normaal gesproken zou je zeggen dat aandeelhouders met geld wel te vermurwen zijn, maar is dat bedrag hoog genoeg? Aandeelhouders kijken er zakelijk naar, maar misschien ook ideologisch", aldus Veenstra.
Groep aandeelhouders wil hoger bod
Zelfs zakelijk zit er volgens langetermijn-aandeelhouders nog rek in. De Twitter-aandeelhouder en Saoedische prins Alwaleed bin Talal haalde eerder al zijn neus op over het bod van Musk. "Ik geloof niet dat het bod van Musk in de buurt komt van de intrinsieke waarde van Twitter, gezien de groei-vooruitzichten", twitterde Bin Talal laatst. Vorig jaar was een aandeel Twitter maandenlang meer dan 60 dollar waard, met begin 2021 een piek van boven de 70 dollar.
De actieve lange termijnaandeelhouders hebben volgens Reuters het grootste deel van de Twitter-aandelen in handen. Die aandeelhouders zouden hogere verwachtingen dan het bod van Musk hebben: 60 dollar of meer per aandeel, zeggen ingewijden tegen Reuters. Ook zouden zij de nieuwe Twitter-ceo Parag Agrawal meer tijd willen gunnen om de waarde van Twitter te stuwen.
Zorgen onder personeel
Agrawal heeft het personeel van Twitter laten weten dat hun werk voorlopig hetzelfde blijft. Het afronden van de overname zou mogelijk zo'n zes maanden kunnen gaan duren. Nadat het proces is afgerond zal het huidige bestuur ophouden te bestaan, zei de ceo. Er zullen voorlopig ook geen ontslagen vallen, aldus Agrawal, al wordt er wel per direct een vacaturestop ingezet.
Veel Twitter-medewerkers vrezen ervoor dat het platform onder Musk minder streng zal optreden tegen haatdragende berichten. Agrawal erkende dat die keuze aan Musk zal zijn en dat hij niet weet welke richting het platform na de overname op zal gaan. "Ik denk dat als we een moment hebben om met Elon te praten, dat een vraag is die we hem moeten stellen."
Ex-ceo heeft vertrouwen in Musk
"Elon is de enige oplossing waarin ik vertrouwen heb", reageerde Jack Dorsey, ex-ceo en medeoprichter van Twitter. Dorsey vertrok eind vorig jaar bij Twitter. "Twitter als bedrijf is altijd mijn enige probleem en mijn grootste spijt geweest", aldus Dorsey, die nog een belang van 2,36 procent in het bedrijf heeft.
Dorsey vindt dat Twitter op dit moment 'eigendom is van Wall Street' en dat het een eerste goede stap is om Twitter weer van de beurs te halen.
Musk loopt financieel risico
Musk loopt persoonlijk behoorlijk risico met de deal. Bij dergelijke beursuitkopen staan banken of bedrijven vaak in meerderheid garant voor het uitkoopbedrag, in dit geval is dat andersom. Musk wil ruim tweederde van de uitkoopsom uit eigen zak betalen. Reden zou onder meer de terughoudende houding van banken zijn: die zouden vraagtekens zetten bij de groeiperspectieven van Twitter.
Zelf ziet 's werelds rijkste man met een geschat vermogen van 270 miljard dollar geen risico in het economisch aspect. "Helemaal niet", zei Musk daar vorige week over. Hij vindt de aankoop van Twitter 'extreem belangrijk voor de toekomst van de beschaving'.
Het vermogen van Musk zit vooral in aandelen van Tesla, die hij als onderpand gebruikt voor leningen. Mocht de overname doorgaan, doet Musk er goed aan die leningen snel anders te structureren: onder de huidige voorwaarden betaalt hij zo'n 1 miljard dollar per jaar aan rente en onkosten, stelt Reuters.
Luister ook: