Kritiek op Elon Musk

SpaceX ontslaat medewerkers om brief waarin ze Elon Musk hekelen

17 juni 2022 om 12:14
Update: 17 juni 2022 om 14:02

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft minstens vijf medewerkers ontslagen vanwege een open brief waarin ze het gedrag van ceo Elon Musk hekelden.

"Elons gedrag in de openbare ruimte is voor ons een bron van afleiding en schaamte", zouden de medewerkers hebben geschreven. "Elon wordt gezien als het gezicht van SpaceX en elke tweet die hij stuurt is in feite een openbare verklaring van het bedrijf. Het is van groot belang dat we duidelijk maken aan onze teams en aan toekomstige werknemers dat zijn uitspraken geen weerspiegeling zijn van ons beleid of onze waarden."

De brief werd volgens bronnen van The Verge gedeeld in een intern chatkanaal van het bedrijf. Medewerkers werd gevraagd om de brief te ondertekenen, waarna deze aan SpaceX-president Gwynne Shotwell zou worden gepresenteerd.   

Vervolgens heeft SpaceX volgens Reuters ten minste vijf werknemers die aan de brief meewerkten ontslagen. Dat blijkt uit een e-mail van Shotwell aan het personeel, meldt The New York Times. Volgens Shotwell leidde de brief ertoe dat andere werknemers zich 'ongemakkelijk, geïntimideerd en gepest of boos' voelden. Ze zouden onder druk zijn gezet om 'iets te ondertekenen dat niet hun mening weergaf'.

Onnodige afleiding

Niet het gedrag van Musk maar dit soort open brieven zorgt voor onnodige afleiding van het werk, vindt Shotwell. "We hebben veel belangrijk werk te doen en dit is een onnodig en overdreven soort activisme. Blijf gefocust op de SpaceX-missie en gebruik je tijd om je beste werk te doen. Zo komen we op Mars." SpaceX wil de eerste bemande missie naar Mars mogelijk maken.

Twitter-overname

Elon Musk heeft een flinke schare fans op Twitter. Zijn account ligt nog meer onder de loep sinds hij in april aankondigde dat hij Twitter wil overnemen. Zijn overnamebod van 44 miljard dollar is door het Twitter-bestuur geaccepteerd, maar Musk heeft de overname 'op pauze gezet' omdat hij de cijfers van Twitter over het percentage nepaccounts niet vertrouwt.

Musk is regelmatig in het nieuws met zijn uitspraken, bijvoorbeeld over thuiswerken. Hij zei eerder deze maand dat als werknemers van zijn autobedrijf Tesla thuis wilden werken, ze daarnaast wel 40 uur per week op kantoor moesten zijn.

Klachten over bedrijven Musk

De bedrijven van Musk kampen daarnaast al jaren met klachten over de werksfeer. Zo lekte in mei naar buiten dat Elon Musk een medewerkster zou hebben afgekocht nadat hij haar seksueel geïntimideerd had.

Een voormalig werkneemster van SpaceX betichte het ruimtevaartbedrijf vorig jaar van een seksistische werkcultuur. Haar pogingen om het beleid aan te passen zodat vrouwen zich veiliger voelden op de werkvloer zouden zijn genegeerd.

Deze klachten werden opnieuw in de open brief benoemd. De initiatiefnemers willen dat SpaceX publiekelijk afstand neemt van de uitspraken van Musk en dat leidinggevenden verantwoordelijk worden gehouden voor slecht gedrag op de werkvloer. Het is niet bekend hoeveel SpaceX-medewerkers de brief uiteindelijk hebben ondertekend.

Wat wil Elon Musk met de overname van Twitter?