'Kinderen worden gemanipuleerd'

Tweede Kamer wil verbod op lootboxes in games

30 juni 2022 om 15:13
Update: 30 juni 2022 om 15:26

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een verbod komt op lootboxes, de virtuele schatkistjes in games. Dit zijn pakketjes met digitale voorwerpen, waarbij voorafgaand aan een aankoop niet altijd bekend is wat er in zit. De Kamer ziet dit als een vorm van gokken.

In een motie van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal wordt het kabinet opgeroepen om een verbod op lootboxes te onderzoeken. Ook de andere coalitiepartijen en GroenLinks en de SP hebben hun handtekening onder de motie gezet.

Bontenbal verwijst naar een recente oproep van de Consumentenbond en 19 andere consumentenorganisaties om de virtuele schatkistjes te verbieden. De organisaties vinden de lootboxes manipulatief en zeggen dat gamemakers niet eerlijk over de winkansen zijn. Populaire games als FIFA en Overwatch bevatten lootboxes.

"Kinderen worden gemanipuleerd om deze lootboxes te kopen, maar het is onduidelijk wat erin zit. Het is dus een vorm van gokken en het is ook verslavend. Het zadelt gezinnen op met onverwachte, hoge facturen", aldus Bontenbal. Hij wijst erop dat de pakketjes 'bijna uitsluitend' te bemachtigen zijn door ervoor te betalen. De Kamer wil dat zo nodig de wet wordt aangepast, zoals in België al is gebeurd.

'Psychologische trucs'

In hun oproep zeiden de consumentenorganisaties dat gamebedrijven spelers met 'psychologische trucs' verleiden om de lootboxes te kopen. Zo spelen ze met aflopende timers in op 'de angst om voordelen mis te lopen' en geven ze gamers het gevoel dat de boxes nodig zijn om in een spel succesvol te zijn.

Ook spiegelen de gamemakers de winkansen te rooskleuriger voor en zouden verklaringen over de echte winkansen 'nietszeggend of ronduit misleidend'. Verder verdoezelen de bedrijven de werkelijke kosten van de boxes door denkbeeldige valuta te gebruiken, aldus de organisaties.

Raad van State: geen illegaal kansspel

De Kansspelautoriteit heeft de afgelopen jaren geprobeerd tegen de lootboxes op te treden, maar is daar niet in geslaagd. De Raad van State oordeelde in maart dat de lootboxes in de FIFA-games geen illegaal kansspel zijn maar een onderdeel vormen van een groter spel. FIFA-maker EA kreeg daarom onterecht een dwangsom opgelegd van de Kansspelautoriteit, vond de hoogste bestuursrechter.

Het openen van de pakjes is volgens de Raad van State geen opzichzelfstaand spel, en daarom is het geen kansspel waar een vergunning voor nodig is. De pakjes kaarten zijn een 'onderdeel van een behendigheidsspel en voegen een kanselement toe aan het spel'.

IKEA stapt in gaming: hoe bevalt het?