FIFA-maker EA krijgt dwangsom wegens illegaal gokelement
De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft een dwangsom opgelegd aan FIFA-maker EA. De populaire voetbalgames bevatten lootboxes, pakketten waarvan de inhoud bij aankoop onbekend is. Volgens de autoriteit is dat een illegaal kansspel in Nederland.
De Kansspelautoriteit wilde EA al langer beboeten, maar de game-ontwikkelaar maakte bezwaar bij de rechter. Die heeft nu besloten dat de dwangsom opgelegd mag worden.
EA moet in totaal 500.000 euro per week betalen, zolang het de lootboxes in FIFA laat staan, met een maximum van 10 miljoen euro. De dwangsom is evenredig verdeeld tussen EA en zijn Europese tak.
Lootboxes onder vuur
De lootboxes liggen al langer onder vuur. In verschillende games kunnen spelers zulke digitale pakketjes voor echt geld kopen, waarvan de inhoud vooraf onbekend is. De lootboxes van FIFA in het onderdeel Ultimate Team (FUT) bevatten spelers, sommige beter dan anderen, die doorverkocht kunnen worden. Dat maakt de lootboxes volgens de Kansspelautoriteit vooralsnog een vorm van illegaal online gokken.
EA zegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.
In België al langer verboden
EA stapte naar de rechter, omdat de lootboxes volgens het bedrijf alleen binnen FIFA gebruikt kunnen worden, en daarom geen losstaand gokspel zijn. De rechter ging niet mee in dat verweer, en geeft het bedrijf nu drie weken de tijd om in Nederland te stoppen met het aanbieden van lootboxes in FIFA.
De Nederlandse Kansspelautoriteit oordeelde in 2018 al dat lootboxes een vorm van online gokken zijn. Sommige populaire games als Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 stopten toen al met het aanbieden van lootboxes in Nederland.
In België werd EA in 2019 al aangepakt om de lootboxes in FIFA. Bij onze zuiderburen zijn sindsdien geen FIFA-punten meer te koop: de digitale valuta waarmee lootboxes gekocht kunnen worden.
Reactie EA
EA Benelux gaat in beroep tegen de uitspraak en stopt voorlopig niet met de verkoop van de FIFA-punten in Nederland. Dirk Scholing, Country Manager Benelux: "We zijn teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep."