Na kritiek op 'manipulatieve trucs'

Amazon zwicht voor druk EU: opzeggen Prime-abonnement in twee klikken

1 juli 2022 om 15:05
Update: 1 juli 2022 om 15:05

Amazon heeft het opzeggen van zijn abonnementsdienst Amazon Prime veel minder ingewikkeld gemaakt. Het bedrijf deed de aanpassingen na kritiek van de Europese Commissie en toezichthouders waaronder de Nederlandse ACM.

Gebruikers van Amazon Prime kunnen voortaan in twee keer klikken hun abonnement opzeggen. Dat hebben de Europese Commissie en EU-consumentenautoriteiten met Amazon afgesproken, waarna het bedrijf de aanpassingen heeft doorgevoerd. Amazon Prime is een abonnement met onder meer een videodienst, een muziekdienst en voordelen bij de bezorging van bestellingen.

Consumentenorganisaties hadden geklaagd over het aantal schermen dat Amazon-klanten moesten doorlopen om zich uit te schrijven voor Prime. Die pagina's had de webwinkel bewust verwarrend en onoverzichtelijk gemaakt, luidde de kritiek.

Volgens de Europese Commissie heeft Amazon de teksten op de opzegpagina's ook ingekort, zodat consumenten 'niet meer worden afgeleid door allerlei waarschuwingen'. Ze kunnen zich in 'twee eenvoudige stappen' uitschrijven.

Manipulatieve ontwerpen

"Het opzeggen van een abonnement zou net zo makkelijk moeten zijn als het nemen van een nieuw abonnement. Manipulatieve ontwerpen en zogeheten 'dark patterns' moeten worden uitgebannen", zegt Eurocommissaris Didier Reynders. 'Dark patterns' zijn misleidende manieren om gebruikers bewust een bepaalde kant op te duwen. Bijvoorbeeld: de knop 'Ja' groot en groen, 'nee' klein en grijs.

"We zien vaker dat bedrijven consumenten beïnvloeden om keuzes te maken die ze anders niet zouden maken, door het ze bijvoorbeeld moeilijk te maken hun abonnement te beëindigen", zegt ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. "Dit soort manipulatie door de vormgeving van de app of website kan een schending van de consumentenregels zijn. Daar treden we tegen op."

Een verbod op 'dark patterns' is ook een onderdeel van de nieuwe strengere wetgeving voor techbedrijven in de EU, de Digital Services Act (DSA). Daarover bereikten de lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement in april een akkoord.

Waarom je wel/niet bij Amazon moet kopen: