Nieuwe aanklacht tegen TikTok: 7 doden na gevaarlijke challenge
In de VS zijn opnieuw kinderen overleden nadat ze meededen aan een gevaarlijke uitdaging die rondging op de video-app TikTok. Bij de blackout challenge proberen deelnemers zo lang mogelijk hun adem in te houden.
Ouders van twee overleden kinderen van 8 en 9 jaar oud hebben TikTok aangeklaagd, meldt The New York Times. Volgens de ouders leidt TikTok kinderen naar gevaarlijke video's zoals die van de blackout challenge. TikTok weet hoe verslavend de app is, stellen de ouders, of zou dat moeten weten.
De aanklacht volgt op een soortgelijk geval in mei. Toen klaagden ouders van een overleden 10-jarig meisje TikTok aan, ook het gevolg van de blackout challenge. Dezelfde gevaarlijke uitdaging kostte begin vorig jaar een 10-jarig Italiaans meisje het leven.
Na het incident in Italië werd TikTok daar verplicht om gebruikers van wie de leeftijd niet is bevestigd gaan blokkeren. Toch bleef het fout gaan: in maart vorig jaar overleed een 12-jarig kind in de VS, in juni vorig jaar een 14-jarige in Australië en de juli daarna weer een 12-jarige in de VS. Afgelopen december volgde het 10-jarige Amerikaanse meisje. Met de twee nieuwe gevallen staat het dodental op zeven.
Ouders kwaad dat video's aangeraden worden
Na de aanklacht in mei beloofde TikTok maatregelen. Gebruikers zouden niet meer kunnen zoeken naar de blackout challenge en zouden een waarschuwingsscherm te zien krijgen. In de nieuwe aanklacht stellen de ouders echter dat hun kinderen helemaal niet actief gezocht hebben naar de challenge.
TikTok zou de video's automatisch op het startscherm van de app hebben getoond, de For You-pagina. In de aanklacht wordt TikTok ervan beschuldigd de video's willens en wetens toe te laten tot die For You-pagina en "de video's daarmee geschikt acht voor kleine kinderen".
TikTok distantieert zich
TikTok stelt tegenover Amerikaanse media dat de blackout challenge ouder is dan TikTok en nooit een trend is geweest op het platform. "We blijven waakzaam in ons streven naar gebruikersveiligheid en zouden gerelateerde inhoud onmiddellijk verwijderen als deze wordt gevonden. Onze innige deelneming gaat uit naar de familie met dit tragische verlies", aldus TikTok.
De inhoud van TikTok wordt gecontroleerd door moderatoren. Die krijgen gemiddeld slechts 14 seconden om te beslissen of een video toelaatbaar is of niet. RTL Nieuws ging onlangs undercover bij TikTok en constateerde dat er nogal wat mankeert aan dat moderatie-proces.