Aandeelhouders Twitter bespreken bod Musk voor de rechtszaak start
Twitter houdt op 13 september een aandeelhoudersvergadering waarin het voorgestelde overnamebod van Elon Musk wordt besproken. Enkele weken later begint de rechtszaak tussen Musk en Twitter over de deal van 44 miljard dollar.
Musk probeert onder de overnamedeal uit te komen omdat Twitter 'misleidende verklaringen' heeft gegeven over het percentage spamaccounts op het platform. Twitter wil de overname alsnog via de rechter afdwingen.
Het bedrijf beschuldigt de Tesla-baas van schending van de voorwaarden uit de overname-overeenkomst. De rechtszaak over de overname moet in oktober van start gaan.
Vergadering
Tijdens de vergadering op 13 september zullen aandeelhouders worden gevraagd om de voorgestelde vergoeding goed te keuren die Twitter aan bepaalde bestuurders moet betalen als de buy-out door Musk doorgaat. Zelf hebben Twitter-aandeelhouders bij doorgang van de deal recht op 54,20 dollar per aandeel.
Nepaccounts en bedrijfsvoering
De vraag is of de rechter de kwestie over de nepaccounts voldoende vindt om Musk onder de voorwaarden van de overname-overeenkomst uit te laten komen. Het percentage echte gebruikers kan invloed hebben op de winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet op advertenties klikken.
Twitter zegt dat nep- en spamaccounts maar 5 procent van alle accounts op het platform vormen, maar volgens Musk is het aandeel van deze zogeheten bots vele malen groter.
Musk voert daarnaast aan dat Twitter sinds de overnamedeal zijn bedrijfsvoering op meerdere punten zou hebben aangepast. Het bedrijf stelde een personeelsstop in en ontsloeg belangrijke managers.
'Tegenwind in reclame-industrie'
Twitter maakte vrijdag tegenvallende kwartaalcijfers bekend. Het bestuur van Twitter wijt dat aan "tegenwind in de advertentie-industrie en onzekerheid rond de overname-in-afwachting door Elon Musk".