52 miljard dollar

Strijd tussen Intel en TSMC om miljarden chipsubsidie VS

1 augustus 2022 om 15:23
Update: 1 augustus 2022 om 15:23

De Amerikaanse Senaat stemde vorige week in met een enorm steunpakket om de chipsector in de VS weer op peil te krijgen met die in Azië. Nu moet de ruim 52 miljard dollar verdeeld worden; vooral Intel en TSMC maken kans.

Met de enorme subsidiepot wil de VS net als de rest van de wereld zijn afhankelijkheid van Azië op het gebied van chips verkleinen. De VS is nu nog maar goed voor 10 procent van de mondiale chipproductie, begin jaren '90 was dat nog 38 procent. "We zijn te afhankelijk van chips uit Taiwan", waarschuwde de de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo nog in aanloop naar de stemming. Nu de zogenoemde CHIPS Act door de Senaat is, begint de strijd om de verdeling van het geld.

Het Amerikaanse Intel maakt het meeste kans op een groot deel van de 52,7 miljard dollar, schrijft de Financial Times. Intel zou hopen op zo'n 12 miljard dollar van de subsidie, bijna een derde van het totaalbedrag. Intel zou dat willen investeren in twee chipfabrieken die nu al in de staat Arizona worden gebouwd, en nog twee die gepland zijn in de staat Ohio.

Machtige lobby

Amerikaanse chipmakers lobbyen ervoor om het leeuwendeel van de subsidie aan de binnenlandse industrie te geven, ook al is het geld door de senaat aangemerkt voor zowel Amerikaanse als buitenlandse chipmakers. Een topman van een Amerikaanse chipmaker wijst erop dat de onderzoeksafdelingen van buitenlandse chipmakers vaak in het buitenland blijven. Daardoor zouden Amerikaanse chipmakers voor meer hooggeschoolde Amerikaanse banen kunnen zorgen.

Apple heeft naar verluidt echter ook flink gelobbyd, en ziet graag geld gaan naar zijn vaste chipfabrikant, het Taiwanese TSMC. Die is met een aandeel van ruim 50 procent de huidige marktleider onder chipproducenten. Dat bedrijf heeft ook al een Amerikaanse fabriek gepland, maar is wel in Taiwanese handen.

Kosten chipfabricage hoog

De ruim 52 miljard zal hoe dan ook snel op zijn, verwacht chip-analist Pat Moorhead. "Het is niet zo groot als iedereen denkt", stelt Moorhead die wijst op de kosten voor een gemiddelde chipfabriek. Die kost al snel meer dan 10 miljard dollar.

De subsidie zal verdeeld worden door het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Er is 39 miljard dollar weggezet voor nieuwe chipfabrieken, met maximaal 3 miljard dollar subsidie per project. Nog eens 11 miljard is beoogd voor R&D; onderzoek en ontwikkeling, met 2 miljard dollar per project.