Twitter ontkent Musks aanklacht: hij stelt 'gefopt' te zijn met verkeerde cijfers
Elon Musk stelt in zijn aanklacht tegen Twitter opnieuw dat hij vindt dat het bedrijf heeft gefraudeerd met cijfers en bewust informatie heeft achtergehouden. Twitter ontkent: Musk zou bewust niet naar deze informatie hebben gevraagd.
De overname van Twitter door Musk die het bedrijf in april goedkeurde is alweer weken veranderd in een soap. Musk wil Twitter sinds begin juli niet meer overnemen, waarna het bedrijf de miljardair aanklaagde. Musk stapte daarop ook zelf naar de rechter, nu is door rechtbankdocumenten duidelijk waar Musk Twitter van beschuldigt
Musk: 'Twitter liegt over nepaccounts'
In de aanklacht herhaalt Musk de beschuldiging dat Twitter informatie achterhield of heeft verdraaid. Het pijnpunt voor Musk is het aantal nepaccounts dat Twitter meldt. Volgens Twitter is minder dan 5 procent van de accounts niet echt, onderzoek van het team van Musk zou wijzen op meer dan 10 procent.
Verder zegt Musk dat Twitter informatie achterhoudt over het aantal gebruikers dat reclames ziet – de belangrijkste inkomstenbron van Twitter. Volgens Musk ziet 65 van de 229 miljoen dagelijkse gebruikers geen reclame op Twitter. Musk stelt dat hij misleid is om Twitter voor een te hoog bedrag te kopen.
Twitter: 'Musk verzint verhalen'
Twitter stelt in een reactie dat het verhaal van Musk "zo ongeloofwaardig en in strijd met de feiten is als het klinkt". Twitter zegt dat Musk nu probeert te claimen dat hij "gefopt" is om Twitter te kopen, "terwijl hij geadviseerd werd door Wall Street-bankiers en juristen".
"Dat is een verhaal, bedacht in een poging om te ontsnappen aan de overeenkomst die Musk niet langer aantrekkelijk vond toen de aandelenmarkt – en daarmee zijn enorme persoonlijke vermogen – in waarde daalde", aldus de verdediging van Twitter.
Twitter wijst er ook op dat Musk juist haast had in het beginstadium van zijn overnamebod. Nepaccounts waren geen factor. "In de overeenkomst staat geen enkele verwijzing naar nep- of spam-accounts. Ook heeft Musk niet aan Twitter gevraagd om informatie te verifiëren over het aantal nep- of spam-accounts. Integendeel: Musk gaf Twitter 24 uur om zijn bod te accepteren", aldus Twitter.
Zaak in oktober voor de rechter
Twitter wil Musk dus nog altijd aan zijn overnamebod van 44 miljard dollar houden, 54,20 dollar per aandeel. Een aandeel Twitter is inmiddels 41 dollar waard. Mede door deze strijd met Musk rapporteerde Twitter onlangs tegenvallende kwartaalcijfers.
In oktober staan de partijen voor het eerst tegenover elkaar in de rechtbank. Het is moeilijk in te schatten hoe de zaak zal lopen, omdat dit soort gevallen nauwelijks voorkomen. Het is ook mogelijk dat Twitter en Musk de zaak schikken, waarbij Twitter bijvoorbeeld akkoord kan gaan met een lager overnamebedrag of een opzegging van de deal met een schadevergoeding.