Tech-oorlog China-VS

China haalt uit naar VS om chip-offensief: 'Oneerlijke concurrentie'

18 augustus 2022 om 09:41
Laatste update: 18 augustus 2022 om 09:41

China heeft uitgehaald naar de Amerikaanse regering vanwege een nieuwe wet die de productie van chips in de VS stimuleert. De chipwet zou een 'schending van de principes van eerlijke handel' zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende eerder deze maand de nieuwe chipwet, waarmee 52 miljard dollar wordt uitgetrokken om de productie van computerchips in de VS te vergroten. Dat is volgens Biden nodig om minder afhankelijk te zijn van Aziatische chipfabrikanten en om China voor te blijven.

De branchevereniging voor de Chinese chipsector CSIA, die door Beijing wordt aangestuurd, heeft tijdens een persbijeenkomst harde kritiek geuit op de Amerikaanse chipswet. Die is volgens CSIA-bestuurder Yu Xiekang vooral bedoeld om concurrenten van Chinese bedrijven te helpen. "De wet bevat discriminerende clausules die leiden tot een oneerlijk speelveld, wat indruist tegen de eerlijke handelsprincipes van de Wereldhandelsorganisatie", zegt Yu.

'Chaos in de keten'

In de wet staat dat chipbedrijven alleen subsidie voor de bouw van hun Amerikaanse fabrieken krijgen als ze hun chipproductie in China niet verder uitbreiden. De CSIA waarschuwt ook dat de Amerikaanse wet kan leiden tot 'chaos in de wereldwijde toeleveringsketens'. Bij de CSIA zijn 744 Chinese fabrikanten aangesloten.

Sancties

De Chinese overheid geeft zelf ook al jaren vele tientallen miljarden aan subsidies om in de chipproductie in eigen land te vergroten, waaronder aan grote fabrikanten als SMIC en Yangtze. De omzet van de Chinese chipsector nam vorig jaar met 18 procent toe en dit jaar naar verwachting met 15 procent.

China is nu nog een relatief kleine speler bij de productie van chips, al boekt het land wel vooruitgang, bijvoorbeeld bij het maken van geheugenchips. De VS voeren al jaren een beleid om China's chipambities in bedwang te houden, onder meer met allerlei sancties.

Recent oefende de Amerikaanse regering oefende recent nog druk uit op Nederland om de Veldhovense chipmachinemaker ASML te verbieden om bepaalde technologie aan Chinese bedrijven te verkopen. ASML is wereldwijd de belangrijkste maker van machines waarmee chips worden geproduceerd.

Afhankelijk van Azië

Amerikaanse chipbedrijven zijn goed voor bijna de helft van de wereldwijde chipverkopen. Van de mondiale chipproductie vindt slechts 12 procent plaats in fabrieken in de VS, het overgrote deel wordt in Azië geproduceerd, met name in Zuid-Korea en Taiwan. Het Taiwanese TSMC is momenteel de grootste chipfabrikant ter wereld, maar het bedrijf kan hinder ondervinden van de oplopende spanningen tussen China en Taiwan.

Voor de assemblage van gadgets zijn de meeste merken ook erg afhankelijk van China, al verplaatsen bedrijven als Apple wel steeds meer van die activiteiten naar landen als Vietnam en India. 

Kijk ook: