VS steekt tientallen miljarden in chips om China voor te blijven
De Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag een wet ondertekend die de productie van computerchips in de VS flink moet stimuleren. Er komt 52 miljard dollar aan subsidies beschikbaar voor de bouw van nieuwe chipfabrieken op Amerikaanse bodem.
Met de nieuwe CHIPS and Science Act is in totaal 280 miljard dollar gemoeid. De Amerikaanse regering vindt de enorme investeringen in de binnenlandse chipproductie nodig om de strijd aan te gaan met China en minder afhankelijk te worden van Aziatische chipmakers, zoals het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung.
'Eens in een generatie'
Het is volgens Biden een investering die de VS maar 'één keer in een generatie' doet. "De toekomst gemaakt zal worden in Amerika", zei Biden. Bij de ondertekening van de chipswet waren topbestuurders van grote techbedrijven als AMD, Intel, Micron en HP aanwezig. Chipfabrikanten krijgen volgens de regering-Biden alleen subsidie voor nieuwe Amerikaanse chipfabrieken als ze 'bepaalde faciliteiten niet bouwen in China en andere zorgwekkende landen'.
Vandaag maakte het Amerikaanse chipbedrijf Micron bekend 40 miljard dollar uit te trekken voor de productie van geheugenchips in de VS. Ook Intel, Samsung en TSMC hebben plannen om miljarden uit te geven aan de bouw van nieuwe chipfabrieken op Amerikaanse bodem. Volgens Biden kunnen hierdoor in de komende zes jaar in totaal een miljoen nieuwe banen bij komen.
China investeert ook fors
Sinds de coronapandemie zijn er wereldwijd tekorten aan chips, waar fabrikanten van auto’s en gadgets veel last van hebben. Door de opgelopen spanningen tussen China en Taiwan groeien ook de zorgen over de chiptekorten en de mate waarin de techsector van China afhankelijk is. Zo kunnen de leveringen van de nieuwe iPhones hinder ondervinden van het conflict tussen beide landen. Veel iPhones worden in China in elkaar gezet maar bevatten chips uit Taiwan.
Momenteel is China nog geen grote speler wat betreft de productie van chips, maar de Amerikaanse regering vreest dat daar de komende jaren verandering in komt. De Chinese overheid investeert namelijk ook vele miljarden in de chipproductie in eigen land.
ASML
De Amerikaanse regering oefende recent nog druk uit op Nederland om de Veldhovense chipmachinemaker ASML te verbieden om bepaalde technologie aan Chinese bedrijven te verkopen. ASML is wereldwijd de belangrijkste maker van machines waarmee chips worden geproduceerd.
Amerikaanse chipmakers zijn goed voor bijna de helft van de wereldwijde chipverkopen. Maar van de mondiale chipproductie vindt maar 12 procent plaats in fabrieken in de VS, het overgrote deel wordt in Azië geproduceerd.