© Apple

Apple macbook air zelf repareren reparatie macbooks
Zelf repareren

Apple laat consument nu ook MacBook zelf repareren

22 augustus 2022 om 14:43
Laatste update: 22 augustus 2022 om 14:43

Apple breidt de mogelijkheid voor consumenten om zelf apparaten te repareren uit naar zijn MacBooks. Klanten kunnen onderdelen en gereedschappen bestellen om hun laptops zelf thuis te repareren.

Apple heeft een zelfreparatieprogramma voor MacBooks aangekondigd. Vanaf dinsdag kunnen Amerikaanse klanten originele onderdelen van MacBook Airs en MacBook Pro's met de M1-chips, en de benodigde gereedschappen, bestellen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld het beeldscherm, de topcase met de batterij en het trackpad zelf repareren. De reparatiekits zijn te koop of te huur voor 49 dollar.

Het programma wordt later dit jaar uitgebreid naar andere landen, waaronder in Europa, en naar andere Mac-modellen. Sinds enkele maanden kunnen Apple-klanten in de VS ook al zelf iPhones repareren. De nieuwe dienst is vooral bedoeld voor mensen die erg handig zijn met elektronica.

Ook iPhones zelf repareren

Apple startte in april in de VS met zijn langverwachte iPhone-reparatieprogramma, dat later ook in Europa beschikbaar komt. Consumenten en externe reparateurs kunnen daarmee de iPhone 12, iPhone 13 en de nieuwe iPhone SE zelf te repareren met de officiële onderdelen.

Veel goedkoper dan een reparatie in de Apple Store is de nieuwe mogelijkheid niet. Een set met een nieuwe batterij voor de iPhone 12 of 13 kost in de VS 69 dollar: precies even duur als een batterijvervanging bij Apple of een geautoriseerde reparateur.

Kritiek

Apple kreeg de afgelopen jaren kritiek omdat het steeds moeilijker werd voor consumenten en externe reparatiewinkels om iPhones en andere Apple-apparaten te repareren. Officiële onderdelen waren niet zomaar voor iedereen beschikbaar: alleen voor gecertificeerde reparatiewinkels.

Gebruikers kregen ondertussen foutmeldingen als zij hun accu vervingen door een niet-origineel exemplaar en Apple weigerde zo'n accu in eerste instantie weer te vervangen. Ook het repareren van het scherm werd moeilijker: het scherm bevat ook de gezichts- of vingerafdrukscanner en die moet met speciale apparatuur opnieuw gekoppeld worden aan het toestel.

Luister ook:

Eerste indruk: MacBook Air met M2-chip