© MaikeSchwarz

waterstof poeder waterstofpoeder hijskraan bouw
Groene waterstof in poedervorm

Waterstofpoeder voor duurzame stroom: 'Alsof je een Nespresso zet'

13 september 2022 om 08:59
Laatste update: 13 september 2022 om 09:03

In Ridderkerk draait een hijskraan op een nieuwe generator die werkt met waterstofpoeder. De generator wordt gevuld met kleine pellets, als ware het vaatwastabletten. "Waterstofpoeder maakt het gebruik van groene waterstof even makkelijk als koffie zetten met een Nespresso-apparaat."

De Israëlische startup Electriq Global onthulde in Ridderkerk een nieuwe generator die waterstofpoeder omzet in stroom. Daarmee wordt een mobiele hijskraan aangedreven. Waterstofpoeder is volgens Electriq Global de 'veiligste vorm van waterstof'. Doordat de drukopbouw gering is, zijn er geen speciale veiligheidsvoorzieningen nodig.

Deze technologie kan het gebruik van groene waterstof op bouwplaatsen, festivals en locaties zonder geschikte stroomaansluitingen makkelijker maken, verwacht Electriq Global-ceo Baruch Halpert. Hij vergelijkt het met de introductie van de Nespresso-koffieapparaten. "Het is net zo’n upgrade in de gebruikerservaring als Nespresso bood toen het met zijn koffiecups kwam. Zoiets doen wij nu ook met waterstof", zegt Halpert tegen Bright. 

Jaren veilig bewaren en herbruikbaar

Om de waterstof uit het poeder te krijgen en om te zetten in stroom is geen externe energie, warmte of druk nodig. "Onze generatoren hebben alleen water en pellets met waterstofpoeder nodig om te werken. Door gebruik te maken van een katalysatorplaat wordt de waterstof die in het poeder- en watermengsel is opgeslagen, vrijgemaakt en omgezet", aldus Halpert. Het restant kan opnieuw worden opgeladen en omgezet in waterstofpoeder, zodat een recyclebare oplossing ontstaat.

Een ander voordeel is dat waterstofpoeder jarenlang bewaard kan worden bij normale temperaturen, zonder dat er speciale veiligheidseisen nodig zijn. Halpert: "Het poeder is ook niet-ontvlambaar en niet-explosief. Bovendien is de energiedichtheid van dit poeder tot acht keer hoger in vergelijking met gecomprimeerde waterstof. Kortom: veiliger en makkelijker in gebruik en makkelijker op te slaan."

De hijskraan die op waterstofpoeder werkt in Ridderkerk

Uitstootvrije bouwplaats

De bouw is een van de sectoren waar Electriq Global zich op richt. "In de bouwsector zijn veel praktische beperkingen om gecomprimeerde of vloeibare waterstof te gebruiken", aldus Halpert. Het waterstofpoeder is ook in zakken te leveren. "Dat is iets wat de industrie kent en waar het gewend is om mee om te gaan."

De bouw krijgt de komende jaren te maken met strengere milieuregels, zoals op het gebied van stikstof. "Met de toegenomen eisen in de bouwsector, bijvoorbeeld over stikstof, denken we het verschil te kunnen maken", aldus Halpert. "De Nederlandse markt loopt voorop met de bereidheid tot het zoeken naar nieuwe oplossingen om de CO2-uitstoot te beperken."

De nieuwe generator 'Joshua' heeft een vermogen van 8kW/80kWh, waardoor hij op 5 kilo waterstof tot 10 uur op volle capaciteit kan werken. De mobiele hijskraan werd in samenwerking met RKB en ECS in Ridderkerk ontwikkeld. "ECS zet zich in voor uitstootvrije bouwplaatsen en helpt de bouwsector te voldoen aan de steeds strengere regelgeving op het gebied van emissies en milieu-impact. Deze emissievrije kraan op waterstofpoeder toont het potentieel", aldus Erwin Bruintjes, ceo bij ECS in Ridderkerk.

Duurder

Een nadeel is dat de speciale generatorsets die op waterstofpoeder draaien nog zo'n twee keer duurder zijn. Dat moet de komende jaren veranderen, belooft Halpert. "We streven ernaar om de oplossing op de markt te brengen tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van andere groene energieoplossingen zoals batterijpakketten." 

Electriq Global gebruikt kalium om van waterstof poeder te maken. Dat proces is ook een stuk duurder dan vloeibaar maken van waterstof. De technologie, die ruim 20 miljoen euro aan investeringen heeft gekost, heeft het bedrijf gepatenteerd. 

Voor de waterstof is Electriq Global momenteel nog afhankelijk van leveranciers, maar vanaf 2025 wil het samen met tankopslagbedrijf Zenith in de Amsterdamse haven zelf waterstofpoeder maken uit groene waterstof. 

Waterstof: groen, grijs en blauw

Waterstof wordt gewonnen met het energie-intensieve proces elektrolyse. Als daarvoor alleen duurzame energie wordt gebruikt, is er sprake van 'groene waterstof'. Bij gebruik van met gas of kolen opgewekte stroom wordt het 'grijze waterstof' genoemd. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen waarbij de CO2-uitstoot wordt afgevangen, heet het 'blauwe waterstof'.

De Nederlandse industrie gebruikt steeds vaker waterstof, bijvoorbeeld bij processen waar warmte voor nodig is, zoals bij de productie van staal of papier. Waterstofgas wordt meestal onder hoge druk vervoerd met gasflessen, brandstoftanks en leidingsystemen. 

Luister ook de Bright Podcast over waterstofauto's: