TikTok zegt niet of Chinese overheid toegang heeft tot data gebruikers
Het is volgens een Amerikaanse topvrouw van TikTok niet mogelijk om te controleren of een Chinese medewerker van moederbedrijf ByteDance voor de Chinese Communistische Partij werkt en in die rol gegevens van gebruikers doorsluist.
Dat zei operationeel hoofd Vanessa Pappas van TikTok onder ede, tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Tijdens die hoorzitting werden ook managers gehoord van Meta, YouTube en Twitter. Het Amerikaanse Congres heeft kritiek op de veiligheid, privacy en moderatie van de socialmediabedrijven.
TikTok-topvrouw Pappas kreeg de vraag of medewerkers van TikTok of ByteDance lid zijn van de Chinese Communistische Partij, mede naar aanleiding van berichtgeving van Forbes en BuzzFeed News. Pappas zegt dat zij niet van elke medewerker het partijlidmaatschap kent, en dat het bedrijf daar ook niet naar kijkt. Wel verzekert zij dat er geen leden van de Communistische Partij in het Amerikaanse en Singaporese bestuur van TikTok zitten.
Chinese toegang tot TikTok-data
Pappas geeft ook toe dat Chinese medewerkers van ByteDance toegang hebben tot data van TikTok-gebruikers. ByteDance gaf dat onlangs ook al toe.
TikTok is in China zelf niet actief, dus het gaat daarbij om gebruikers uit het buitenland. In China heeft ByteDance een binnenlandse tweeling van TikTok, de app Douyin. Wel zegt Pappas dat er strikte regels zijn voor wie wanneer toegang krijgt tot gebruikersdata.
De TikTok-topvrouw weigert echter duidelijk te antwoorden op de vraag of die Chinese medewerkers met toegang tot data ook lid zijn van de Communistische Partij. Pappas: "Als groot, wereldwijd techbedrijf is er ook geen ander bedrijf dat die bewering kan doen", wat betreft de zekerheid rond het Chinese partijlidmaatschap van medewerkers.
Meer ontwijkende antwoorden
De ontwijkende houding van Pappas was geen uitzondering. Ook de vertegenwoordigers van de drie andere sociale media hadden grote moeite om onder ede simpele ja-nee-vragen te beantwoorden. Zo werd elk bedrijf gevraagd hoeveel fulltime-medewerkers zij hebben op de vlakken van vertrouwen en veiligheid, onderdeel van moderatie. Meta, TikTok en YouTube hadden op die vraag geen antwoord paraat, ook al was de vraag vooraf gesteld, meldt TechCrunch.
Twitter had wel een antwoord: het bedrijf zegt 2200 mensen in dienst hebben die werken aan vertrouwen en veiligheid, maar het is niet duidelijk of die mensen daarnaast ook andere taken hebben.
Moderatie nog te veel in het Engels
Er bestaat al jaren frustratie over de moderatie op sociale media. Bedrijven gebruiken voor de controle van berichten, foto's en video's vaak een combinatie van algoritmes en medewerkers. Dat gaat soms goed, maar vaak genoeg glippen bedreigingen, schofferingen, racisme, nepnieuws en andere zaken door het net. RTL Nieuws ging eerder dit jaar undercover bij het moderatieteam van TikTok, waar medewerkers op zeer hoog tempo moeten bepalen of een video geoorloofd is of niet.
Daar komt bij dat moderatie vaak vooral in het Engels gebeurt. De vier sociale media kunnen niet vertellen hoeveel moderatiepersoneel in andere talen werkt, en zich richt op gebruikers buiten de VS. In een andere hoorzitting zei Twitter-klokkenluider Peiter Zatko dat de helft van de gerapporteerde berichten op Twitter in een taal zijn die het bedrijf niet ondersteunt.
Eerder wees Facebook-klokkenluider Frances Haugen ook op zo'n scheefgroei. Facebook zou 87 procent van zijn nepnieuws-bestrijding richten op Engelstalige berichten, terwijl slechts 9 procent van de gebruikers Engels zou spreken.
'Jullie houden wat achter'
De hoorzitting werd door het comité politici teleurgesteld afgesloten. "Ik zal eerlijk zijn, ik ben gefrustreerd dat jullie met een prominente plek aan de tafels waar zakelijke beslissingen worden gemaakt niet beter voorbereid zijn op vragen. Jullie blijven het delen van belangrijke informatie ontwijken", zei voorzitter senator Gary Peters.