Banden met Chinese overheid

Honderden TikTok-medewerkers werkten of werken voor Chinese staatsmedia

12 augustus 2022 om 12:44
Update: 15 augustus 2022 om 09:58

Honderden medewerkers van TikTok en moederbedrijf ByteDance werkten of werken nog steeds voor Chinese staatsmedia. De populaire video-app wordt door westerse overheden al langer te nauwe banden met de Chinese overheid aangerekend.

Dat blijkt uit de openbare LinkedIn-profielen van huidige ByteDance- en TikTok-medewerkers, ontdekte Forbes. Het tijdschrift keek naar de profielen van honderden medewerkers, en ontdekte dat zeker 300 ByteDance-medewerkers voorheen voor Chinese staatsmedia werkten. Die mensen hebben binnen ByteDance nu allerlei functies, zoals strategie, samenwerkingen, beleid, en 'media-samenwerking.

Van de 300 opvallende profielen zijn er vijftien die volgens Forbes de indruk wekken dat de ByteDance-medewerkers gelijktijdig voor het bedrijf werken en voor nog steeds voor de Chinese overheid. Het zou kunnen dat de profielen niet goed zijn bijgewerkt, maar de betreffende medewerkers hebben op vragen van Forbes niet gereageerd.

Banden niet ontkend

Een woordvoerder van ByteDance ontkent niet dat de 300 medewerkers van het bedrijf voorheen banden hadden met Chinese staatsmedia. Maar bij vacatures kijkt het bedrijf "puur op basis van iemands professionele mogelijkheid om de baan te doen", zegt de woordvoerder.

"Voor onze zaken op de Chinese markt gaat dat om mensen die voorheen voor de overheid voor staatsmedia in China hebben gewerkt. Buiten China brengen medewerkers ook ervaring mee uit de overheid, beleidswereld en media-organisaties uit tientallen markten", aldus de woordvoerder. Ze sluit uit dat vijftien medewerkers er een dubbelrol op nahouden bij de Chinese overheid. "Dat zou voor belangenverstrengeling zorgen."

TikTok omstreden vanwege China

TikTok is steeds vaker in opspraak omdat het Chinese platform alsmaar populairder wordt. Vorig jaar al werd de site van TikTok vaker bezocht dan die van Google. Zeker Amerikaanse gebruikers spenderen aan geen andere app meer tijd dan aan TikTok, een beweging die zich ook naar Europa verplaatst.

Ondertussen komen er verhalen naar buiten over ongeoorloofde toegang van de Chinese overheid tot Amerikaanse gebruikersdata en de Chinese overheid die stiekem pleitte voor een geheim propaganda-account.

De zorgen in de VS gingen zelfs zo ver dat de voormalig president Trump vlak voor het einde van zijn termijn probeerde om TikTok door een Amerikaans bedrijf te laten overnemen. De kwestie liep hoog op, maar uiteindelijk gebeurde het niet.

Luister ook: