Voor westers publiek

'Chinese overheid vroeg TikTok om geheim propaganda-account'

29 juli 2022 om 13:53
Update: 29 juli 2022 om 14:26

De Chinese overheid zou bij TikTok hebben aangedrongen op een geheim propaganda-account, speciaal om China bij westerse gebruikers in een positief daglicht te zetten.

Leidinggevenden van TikTok zouden het plan hebben afgewezen, meldt Bloomberg na het zien van interne communicatie. Het gaat om berichten die in april 2020 gestuurd werden naar Elizabeth Kanter, hoofd overheidsrelaties van TikTok voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Israël en Nederland.

Een collega zou Kanter hebben gewezen op een bericht waarin "een Chinese overheidstak interesse toont in deelnemen op TikTok, maar niet openlijk als overheidsaccount omdat het hoofddoel promoten van de beste kant van China is (een soort van propaganda)". Kanter en haar Amerikaanse collega Erich Andersen zouden het verzoek hebben afgewezen omdat het "gevoelig" lag.

TikTok spreekt van 'informeel verzoek'

TikTok ontkent de situatie niet, maar bagatelliseert de aanvraag volgens Bloomberg als 'een informeel verzoek van de vriend van een werknemer'. "We hebben besloten om dit verzoek niet te steunen, omdat we denken dat het maken van zo'n account ingaat tegen onze eigen voorwaarden", aldus een TikTok-woordvoerder.

TikTok heeft regels tegen "gecoördineerde niet-authentiek gedrag", bedoeld om bijvoorbeeld stiekeme politieke reclame de kop in te drukken.

TikTok onder vuur vanwege Chinese banden

Het Chinese moederbedrijf van TikTok, ByteDance, krijgt regelmatig kritiek vanwege vermeende banden met de Chinese overheid. In 2020 omschreef de Amerikaanse regering TikTok als "spreekbuis van de Communistische Partij". Toenmalig president Trump deed aan het eind van zijn ambtstermijn maandenlang zijn best om TikTok onder dwang over te laten nemen door een Amerikaans bedrijf. Uiteindelijk gebeurde dat niet.

TikTok blijft ondertussen wel onder vuur liggen. Het bedrijf gaf eerder deze maand toe dat sommige Chinese werknemers toegang hebben tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers. En de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC heeft Apple en Google verzocht om TikTok uit hun appwinkels te verwijderen vanwege zorgen over hoe het Chinese moederbedrijf van de app met gebruikersgegevens omgaat. Dat is nog niet gebeurd.