Smartphones boven 1000 euro

Apple iPhone 14 Pro

apple iPhone 14 pro max beste smartphone boven 1000 euro review bright stuff koopgids
26 september 2022 om 22:50
Update: 4 oktober 2022 om 14:50

De iPhone 14 Pro maakt een flinke sprong op het toch al indrukwekkende cameravlak van Apple. Het Dynamic Island bovenaan het scherm is een verrassend fijne evolutie in de manier waarop een iPhone werkt.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

De iPhone 14 Pro is de derde op rij met grofweg hetzelfde ontwerp. Het toestel heeft dezelfde glimmende vlakke randen als de Pro's van de afgelopen twee jaar. Dezelfde matte achterkant, hetzelfde grote cameravlak met drie lenzen. Maar het is ook de meest 'Pro' iPhone van de afgelopen drie jaar. Niet eerder was de afstand tussen de reguliere iPhone 14-modellen en de Pro's zo groot als nu.

Te beginnen met het scherm. De Pro's blijven de enige iPhones met een 120Hz-oledscherm, waar dit jaar voor het eerst een altijd-aan-functie aan is toegevoegd. Het scherm blijft, licht gedimd, altijd aan staan als je de iPhone 14 Pro vergrendelt. De klok, widgets en wallpaper zijn dan altijd de zien zonder dat je de iPhone hoeft aan te raken. De functie werkt bijvoorbeeld ook bij gebruik van de Dictafoon-app, zodat je altijd kan zien of die nog loopt. Naast dat de helderheid gedimd wordt, schakelt het scherm ook naar een verversing van 1Hz zodat de functie nauwelijks extra energie kost.

Verder valt het Dynamic Island bovenaan het scherm op. Voor het eerst in vijf jaar tijd is de scherminkeping van uiterlijk veranderd. Nu zit er een pilvormige uitsparing in het scherm, die plaats biedt aan de selfiecamera en gezichtsscanner. Maar hij doet meer, en dat is leuk bedacht. Zonder dat je daar zelf iets in hoeft te regelen, groeit en krimpt het balkje om relevante informatie te tonen.

Luister je muziek, dan wordt het balkje wat breder en is de albumhoes in het klein te zien. Bel je, dan wordt de gesprekstijd op het 'eiland' getoond. Timers, opnames en zelfs live sportscores worden in het balkje getoond. Het balkje staat verder niet in de weg, is in elke app te zien en fungeert bovendien als klein bedieningspaneel als je het indrukt. Het Dynamic Island went erg snel en voelt als een duidelijke stap voorwaarts in de onderscheidende waarde van de iPhone – de animaties van het balkje zijn ook fraai gedaan en reageren op de bewegingen van gebruikers.

Camera's

De andere grote verbetering is de camera. De drie sensoren van de ultra-groothoeklens, telelens en primaire lens zijn allemaal verbeterd. Vooral de laatste maakt een sprong: dit is de eerste iPhone met een sensor van meer dan 12 megapixels. Vier keer zoveel om precies te zijn. De 48 megapixels worden gebruikt om 12-megapixelfoto's te maken, maar dan met meer informatie over wat er te zien is. Foto's zijn onder alle omstandigheden daarom scherper, beter belicht, kleur- en contrastrijker.

En Apple doet ook wat unieks met de 48-megapixelsensor. Er is een vierde, 'digitale lens' toegevoegd. Daarbij wordt een uitsnede gemaakt van het reguliere 1x-zoomkader van de primaire camera, om zo een 2x-zoomfoto te bereiken. Dat kader is in de praktijk erg prettig, omdat het lijkt op dat van traditionele compactcamera's. Zeker voor portret- en straatfotografie is deze 'lens' een prettige toevoeging, die het wel op zijn mooist doet bij goede belichting.

Andere camera-verbeteringen zijn de toevoeging van een actiemodus, waarbij video's veel beter gestabiliseerd worden dan voorheen. Dat mocht ook wel: veel concurrenten hadden al zo'n functie, waardoor video's zelfs tijdens lopen of rennen soepel ogen. Nadeeltje is dat de video dan niet in 4K maar in 2.8K-resolutie is. Daarnaast is de filmmodus nu ook beschikbaar in 4K-resolutie. Bij die modus wordt de achtergrond onscherp gemaakt maar blijft het onderwerp wel scherp. Die scherptediepte is achteraf zelfs nog aan te passen.

Enige met nieuwste chip

De iPhone 14 Pro heeft als enige dit jaar de nieuwste Apple A16 Bionic-chip met 16 miljard transistors, 1 miljard meer dan de A15. De chip is mede-verantwoordelijk voor de verbeterde camera-functies, maar in de praktijk voelt die (nog) niet sneller dan een iPhone van een jaar geleden. Wel is het toestel er wat toekomstbestendiger door. Intern zitten nu ook sensoren die een auto-ongeluk kunnen detecteren en dan de politie waarschuwen. Ook zit er een satelliet-sms-functie in de telefoon, maar die is in Europa nog niet te gebruiken.

De iPhone 14 Pro biedt alles wat een iPhone Pro-model de afgelopen jaren al aantrekkelijk maakte, maar vergroot de voorsprong op de rest. Het Dynamic Island voelt in alles als de grote volgende stap na het verdwijnen van de thuisknop en de camera's van een iPhone waren niet eerder zó compleet.

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn er in zilver, zwart, goud en paars. De introductieprijs van de iPhone 14 Pro is 1329 euro, de iPhone 14 Pro Max is er vanaf 1479 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Geweldige camera's
  • Dynamic Island werkt fijn
  • Fraai, nog feller scherm
  • Autofocus selfiecamera
  • Uitstekende prestaties
  • Maar 128GB opslag bij instapmodel
  • Hoge instapprijs

Meer over

Deel dit artikel