Computerverkoop gecrasht: 'Intel schrapt duizenden banen'
De grote chipfabrikant Intel zou duizenden banen gaan schrappen vanwege de hard gedaalde vraag naar computers wereldwijd. Bij sommige afdelingen zou tot wel 20 procent van het personeelsbestand verdwijnen.
Dat melden bronnen bij Intel aan Bloomberg. Naar verwachting zal Intel, dat bijna 114 duizend werknemers heeft, het banenverlies later deze maand aankondigen.
Intel zag de verkopen de afgelopen maanden fors inzakken en waarschuwde in juli al dat de jaaromzet 11 miljard dollar lager zou uitvallen dan verwacht. Volgens analisten kan Intel met het schrappen van de banen miljarden besparen.
Veel minder computers verkocht
Vanwege de hoge inflatie en de vrees voor een recessie geven consumenten en bedrijven veel minder geld uit aan computers. Volgens marktonderzoekers daalde de verkoop van desktop-pc’s en laptops afgelopen kwartaal tussen 15 en 18 procent vergeleken met een jaar eerder.
Intel heeft ook moeite om verloren marktaandeel terug te winnen op concurrenten als AMD. De laatste grote ontslaggolf bij Intel vond plaats in 2016 toen zo’n twaalfduizend banen werden geschrapt, destijds 11 procent van het totaal.
Slechte timing
Behalve de pc-afdeling kampen ook de bedrijfstakken rond datacenters en kunstmatige intelligentie kampen volgens Bloomberg met een terugval. Intel is intussen ook van plan zijn aandelen in het bedrijf Mobileye, dat technieken voor zelfrijdende auto’s ontwikkeld, te verkopen.
De grote bezuinigingsronde bij een van de grootste Amerikaanse chipfabrikanten komt op een ongemakkelijk moment. Na jaren van gelobby door chipfabrikanten kwam de Amerikaanse regering onlangs met een nieuwe wet om de chipindustrie in het land met miljarden dollars te stimuleren. Intel beloofde toen de chipproductie in de VS uit te gaan breiden.
Verbod op leveren aan China
Chipfabrikanten hebben ook last van de spanningen tussen de VS en China. De beurskoersen van chipmakers doken eind vorige week omlaag nadat de regering-Biden nieuwe exportrestricties had bekendgemaakt. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven veel chips niet meer aan China verkopen.
Intel probeerde de afgelopen jaren meer omzet te halen uit het verkopen van chips voor datacenters, waar concurrenten Nvidia en AMD ook grote spelers zijn. Dinsdag onthulde Intel een nieuwe chip voor gebruik in datacenters die het samen met Google heeft ontworpen.
Luister ook: