Vraag naar laptops ingestort, Apple als enige gegroeid
De wereldwijde vraag naar computers is afgelopen kwartaal hard afgenomen. De verkopen daalden tussen 15 en 18 procent. Apple zag als enige fabrikant zijn marktaandeel flink groeien.
Volgens marktonderzoekers Canalys en IDC werden er de afgelopen drie maanden veel minder computers verkocht, doordat consumenten, scholen en bedrijven minder uitgaven vanwege de oplopende inflatie. Canalys schat de daling op 18 procent, IDC houdt het op een afname van 15 procent. De verkoop van laptops daalde harder (19 procent minder) dan die van desktop-pc's (een krimp van 11 procent).
Groter marktaandeel voor Apple
Het aantal verscheepte Apple-computers steeg volgens Canalys met 2 procent op jaarbasis. Qua marktaandeel zag Apple een grote groei. Apple had afgelopen kwartaal volgens IDC 13,5 procent van de markt in handen, terwijl dat in het derde kwartaal vorig jaar nog maar 8,2 procent was. Canalys schatte het marktaandeel van Apple op 11,5 procent.
Beide marktonderzoekers wijzen erop dat Apple in het derde kwartaal ook nog bestellingen uit het tweede kwartaal afwerkte die vertraagd waren vanwege de gevolgen van de coronalockdowns in China. Ook introduceerde Apple in juli zijn nieuwe MacBooks met M2-chips.
Lenovo en HP
Lenovo blijft koploper met bijna een kwart van de ruim 69 miljoen verkopen. Nummer twee HP kende de grootste afname, van een kleine 28 procent tot net geen 13 miljoen verkopen. Dell staat derde, gevolgd door Apple.
Canalys waarschuwt dat de slechte verkoopcijfers ook gevolgen hebben voor leveranciers van computermerken. "Chipbedrijven Intel en AMD hebben te maken met tegenslagen door de slechte computerverkopen en kleinere producenten van onderdelen verlagen hun productie en winstverwachtingen."
De gemiddelde verkoopprijzen van computers zijn afgelopen kwartaal volgens IDC voor het eerst in lange tijd weer iets gedaald. De gemiddelde prijzen waren de vijf voorgaande kwartalen juist steeds gestegen. Dat het gemiddelde nu iets is gezakt, komt vooral doordat dure high-end computers minder werden verkocht.