De strijd om Twitter

Musk is 'slechts tijdelijk' de nieuwe ceo van Twitter

31 oktober 2022 om 22:56
Update: 1 november 2022 om 07:26

Elon Musk heeft bevestigd dat hij de nieuwe ceo van Twitter is. Nadat hij het bedrijf vrijdag overnam ontsloeg de miljardair al een groot deel van de leiding bij Twitter.

Dat Musk de nieuwe ceo van Twitter is blijkt uit documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Musk stuurde direct nadat hij Twitter had overgenomen de top bij het bedrijf de laan uit, onder wie de toenmalige ceo en de financiële topman. In een tweet bevestigde Musk maandagavond dat hij zelf daarna de nieuwe ceo is geworden. "Dit is slechts tijdelijk", schreef hij.

Na de overname van Twitter vrijdag noemde de miljardair zichzelf 'Chief Twit'. Op het interne netwerk van Twitter stond hij sinds afgelopen weekend volgens de Washington Post al vermeld als ceo. Twitter wilde niet reageren op vragen hoe lang Musk aanblijft als ceo en wanneer hij een opvolger wil aanstellen.

'Grote ontslagronde op komst'

Naaste medewerkers van Musk zouden al met de overgebleven leidinggevenden bij Twitter hebben gesproken over het schrappen van 25 procent van de banen bij het bedrijf. De gesprekken over de grote ontslagronde zijn gevoerd onder leiding van Alex Spiro, een advocaat die Musk al jaren vertegenwoordigt, meldde de Washington Post op basis van vier bronnen.

Bij Twitter werken in totaal ruim zevenduizend mensen. De ontslagen zouden volgens de Washington Post 'bijna alle afdelingen raken'.

Oude bekenden van Musk aan de slag

Twee oude bekenden van Musk, David Sacks en Jason Calacanis, zijn direct na de overname bij Twitter aan de slag gegaan. Zij zouden betrokken zijn bij een aanstaande reorganisatie.

Sacks werkte in het verleden met Musk samen bij het betaalbedrijf PayPal en uitte eerder kritiek op de in zijn ogen 'censuur' door grote techbedrijven zoals Twitter. Ook Musk zei meermaals dat hij vond dat Twitter de vrijheid van meningsuiting teveel beperkte. Calacanis zou Musk eerder hebben geadviseerd over de Twitter-overname en over het schrappen van banen. 

Twitter zelf zwijgt naar de buitenwereld nog over de plannen. Onlangs zei de Tesla-baas al tegen potentiële investeerders dat hij een groot deel van het personeelsbestand van Twitter zou willen schrappen na de overname. Zondag ontkende Musk dat de eerste ontslagen al voor 1 november zouden plaatsvinden.

44 miljard

Musk kocht Twitter vrijdag voor 44 miljard dollar na maandenlang juridisch getouwtrek. Hij probeerde in de zomer van de overname af te komen doordat Twitter zou hebben gelogen over het percentage nepaccounts op het platform. Twitter klaagde hem daarna aan om de overname via de rechter af te dwingen, maar uiteindelijk besloot Musk het bedrijf toch te kopen voor de eerder afgesproken prijs.

Regels Europese Unie

Musk heeft intussen de Europese Commissie verzekerd dat Twitter zich aan de Europese regels over het tegengaan van haatzaaien, racisme, nepnieuws en andere illegale content zal houden. Musk sprak daar volgens EU-bronnen over met eurocommissaris Thierry Breton.

Techbedrijven die de EU-regelgeving DSA overtreden kunnen vanaf 1 januari 2024 grote boetes krijgen. Musk schreef na de afronding van de Twitter-overname dat 'de vogel was vrijgelaten'. Breton reageerde met: "In Europa zal de vogel volgens onze regels vliegen."

Luister ook: