Toezichthouder VS fel tegen Activision-overname door Microsoft
De Amerikaanse markttoezichthouder FTC heeft Microsoft aangeklaagd om de overname van gamegigant Activision Blizzard tegen te houden. De FTC vreest voor schade aan de concurrentie.
Microsoft kondigde de overname van Activision Blizzard begin dit jaar aan, voor een recordbedrag van 69 miljard dollar. Zo'n grote overname kan pas doorgaan als toezichthouders akkoord gaan, en de belangrijke FTC blijkt nu dus fel tegen. De toezichthouder klaagt Microsoft aan om de overname te voorkomen.
"Microsoft heeft al laten zien dat het content voor zijn game-concurrenten kan en zal achterhouden", zegt Holly Vedova, hoofd van de FTC-afdeling voor concurrentie. "Nu proberen we te voorkomen dat Microsoft controle krijgt over een toonaangevende onafhankelijke gamestudio en deze gebruikt om de concurrentie in meerdere dynamische en snelgroeiende gamingmarkten te schaden."
Beloftes Microsoft tevergeefs
De FTC vreest dat Microsoft door de overname "concurrentie voor zijn Xbox-spelcomputers en snelgroeiende abonnements- en cloud-gaming-zaken zal wegdrukken". Grote concurrent Sony noemt daarbij steeds Call of Duty als voorbeeld. Die Activision-game is één van de populairste ter wereld. Sony vreest dat Microsoft de titel straks exclusief voor zichzelf zal houden.
Microsoft probeert die vrees weg te nemen met contracten die de game voor tien jaar beloven. Zo'n overeenkomst is er ook gesloten met Nintendo, ook al zijn er al bijna tien jaar geen Call of Duty-games meer voor een Nintendo-spelcomputer verschenen.
'Microsoft heeft middelen en motief'
De FTC trekt zijn bezwaren breder dan alleen Call of Duty, en wijst erop dat Activision Blizzard één van de weinige overgebleven grote onafhankelijke uitgevers is. De uitgever brengt zijn games nu op zoveel mogelijk platformen uit. "Dat kan veranderen als de overname doorgaat", aldus de FTC.
"Microsoft heeft dan de middelen en het motief om de concurrentie te schaden door prijzen van Activision-games te manipuleren, de kwaliteit en ervaring op concurrerende spelcomputers omlaag te halen, door de voorwaarden en timing van toegang tot games te veranderen of door content totaal achter te houden voor concurrenten."
Nog ruim zes maanden
Microsoft en Activision Blizzard stellen allebei dat de overname de concurrentie juist zal bevorderen. Naast toestemming van de FTC hebben de bedrijven ook nog de zegens nodig van toezichthouders in Europa en het VK. Het overnamebod van Microsoft geldt tot en met juni, als de overname dan nog niet rond is, moeten de bedrijven opnieuw met elkaar aan tafel.