Gamers starten zaak om overname Activision door Microsoft te voorkomen
Tien Amerikaanse gamers zijn een nieuwe rechtszaak begonnen om de geplande overname van de gamereus Activision Blizzard door Microsoft tegen te houden.
De tien gamers zeggen in hun aanklacht dat Microsoft met de aankoop van de producent van de gamereeks Call of Duty 'enorme marktmacht in de gamesector' krijgt. Daarmee zou Microsoft, dat de Xbox-spelcomputers maakt, ook concurrenten kunnen uitsluiten en de hoeveelheid games die uitkomt kunnen beperken. Bovendien zou Microsoft de keuzevrijheid van consumenten kunnen beperken en op andere manieren de concurrentie dwars kunnen zitten. Het overnameplan stuitte ook al op kritiek van PlayStation-fabrikant Sony.
Toezichthouders VS en EU kritisch
Microsoft kondigde de overname van Activision Blizzard in januari 2022 aan, voor een recordbedrag van 69 miljard dollar. Zo'n grote overname kan pas doorgaan als toezichthouders akkoord gaan, maar de Amerikaanse toezichthouder FTC startte onlangs een zaak om de overname te voorkomen.
Ook Europese toezichthouders kijken kritisch naar de deal. Microsoft zou bereid zijn tot concessies om de Europese Commissie tegemoet te komen. De Call of Duty-games zouden daarmee nog zeker 10 jaar ook voor de PlayStation verschijnen.
Techreuzen onder een vergrootglas
Volgens de overeenkomst hebben Microsoft en Activision Blizzard tot juli 2023 om de overname onder de huidige afspraken af te ronden. Als die deadline wordt gemist, moeten de bedrijven weer rond de tafel en is het mogelijk dat de overname afketst.
Microsoft pleit voor de overname door te wijzen op zijn huidige positie op de markt voor games. Daar is Microsoft met Xbox minder groot dan Sony en Tencent. Microsoft zelf is echter één van de grootste bedrijven ter wereld. Overheden kijken juist nu kritischer naar zulke overnames, na jaren van ongebreidelde groei van de techreuzen.