'Nederland en Japan achter VS in chip-oorlog met China'
Nederland en Japan hebben zich achter de strenge Amerikaanse regels geschaard die de export van chips en chipapparatuur naar China beperken. China werkt intussen aan een steunpakket van 135 miljard euro voor zijn eigen chipindustrie.
Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen rond de gesprekken tussen de landen. De Amerikaanse exportregels zijn bedoeld om de technologische vooruitgang van China vertragen.
De VS, Nederland en Japan zijn de grootste leveranciers van machines die nodig zijn om chips te produceren. De exportrestricties zijn een tegenslag voor de Chinese ambities om zelf meer chips in eigen land te maken en zo zelfvoorzienend op techgebied te worden.
Angst voor militaire doeleinden
De VS willen met strenge maatregelen de Chinese ontwikkeling van geavanceerde chips tegenhouden, die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Nu al kan de Veldhovense chipmachinemaker ASML zijn meest geavanceerde apparaten niet aan China leveren, maar de VS willen dat ook oudere apparaten niet meer naar het Aziatische land mogen.
Vorige maand zei minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel (VVD) in het NRC dat exportbeperkingen richting China alleen zouden worden ingesteld op eigen voorwaarden en dat Nederland niet zonder meer de VS zou volgen.
ASML
ASML is de grootste chipmachinemaker in de wereld en maakt als enige moderne EUV-machines. Het Japanse Canon is een concurrent, net als Nikon en Tokyo Electron, maar dat zijn veel kleinere spelers.
ASML-topman Peter Wennink zei onlangs dat hij niet verwacht dat de vraag naar chipmachines afneemt als ASML niet meer aan China mag leveren. Dat komt omdat de VS en Europa zelf veel geld steken in nieuwe fabrieken om computerchips in de eigen regio te gaan maken.
China trekt 135 miljard uit voor chip-offensief
China heeft intussen een klacht tegen de VS ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. Het land stelt dat de VS vage veiligheidsargumenten inzet om zijn rivaal op oneerlijke wijze tegen te werken. Volgens China valt dat onder economisch protectionisme en wordt de internationale leveringsketen door de Amerikaanse sancties bedreigd. Zelfs als China de zaak wint, kan de WTO echter niets doen om het beleid van de Amerikanen terug te draaien.
China werkt zelf ook aan een enorm steunpakket om de komende vijf jaar zijn eigen chipindustrie te stimuleren, meldt Reuters. Het zou gaan om een van de grootste fiscale stimuleringspakketten ooit, met een waarde van ruim 135 miljard euro. Dat geld moet gaan naar subsidies en belastingvoordelen om de productie van halfgeleiders en onderzoeksactiviteiten in China te ondersteunen.
Luister ook: