Zwarte lijst

China woest: sancties VS snijden Chinese chipindustrie verder af

10 oktober 2022 om 11:54
Update: 10 oktober 2022 om 14:16

De Amerikaanse regering heeft nieuwe restricties ingevoerd op het exporteren van chiptechnologie naar China. De Chinese overheid reageert woest. Experts spreken van een serieuze belemmering voor de ontwikkeling van Chinese chips.

De VS zegt al maanden dat het te afhankelijk is van chips die worden gemaakt in Azië. Met miljardeninvesteringen wil de VS de eigen chipindustrie verbeteren. Nieuwe sancties moeten er voor zorgen dat de Chinese chipindustrie wordt beperkt.

De VS ziet de Chinese ontwikkelingen op gebied van chips en kunstmatige intelligentie als een grote dreiging, zowel op economisch als militair vlak, meldt Bloomberg. De nieuwe sancties doen denken aan de beperkingen die werden opgelegd aan het Chinese techbedrijf Huawei. Dat kwam in 2019 op de zwarte lijst van de VS te staan, waarna het bedrijf in rap tempo zijn toonaangevende marktpositie verloor.

Exportbeperkingen voor veel bedrijven

Deze nieuwe sancties reiken echter verder en vormen een bedreiging voor alle Chinese industrie die afhankelijk is van chips – alles van elektrische autofabrikanten, gadgetmakers en ook luchtvaartbedrijven. De nieuwe sancties verbieden Amerikaanse chipmakers om chips voor kunstmatige intelligentie aan China te verkopen.

Nvidia waarschuwde vorige maand al dat zo'n stap een grote klap zou zijn voor het bedrijf, dat veel van zulke chips aan China verkoopt. Die zorgen zijn er ook bij andere Amerikaanse techbedrijven die veel zaken met China doen.

De exportbeperkingen gelden ook voor Amerikaanse machines voor het maken van chips, van halfgeleiders tot geheugenchips. Verder zijn 31 Chinese bedrijven toegevoegd aan de zwarte lijst van de VS: die bedrijven mogen überhaupt geen zaken met Amerikaanse bedrijven meer doen. Het gaat onder meer om geheugenchipmaker Yangtze Memory Technologies. Nieuwe bedrijven zouden in het vervolg binnen twee maanden aan die lijst toegevoegd kunnen worden.

Gevolgen voor ASML nog onbekend

Het is nog niet bekend of en hoe de Amerikaanse sancties buitenlandse chipbedrijven zullen treffen. Het Nederlandse ASML is bijvoorbeeld de belangrijke maker van de cruciale machines voor het produceren van chips. ASML levert zijn meest geavanceerde EUV-machines al niet aan China, maar de VS zou eerder dit jaar al hebben aangedrongen op een exportstop op de minder geavanceerde DUV-machines.

"We beoordelen de mogelijke implicaties van de nieuwe regelgeving, indien van toepassing, en kunnen op dit moment geen commentaar geven", zegt een woordvoerder van ASML. De aandelenprijs van het Nederlandse techbedrijf nam een duik na de bekendmaking van de nieuwe Amerikaanse sancties.

'Economische oorlog'

Experts spreken van de meest verregaande sancties die de regering van president Biden tot nu heeft opgelegd aan China. De landen zijn nu officieel in een "economische oorlog", zegt analist Dylan Patel tegen Bloomberg. "Dit is de VS die terugschiet, dat laat zien dat het terug zal vechten." Een Chinese analist ziet "geen kans op verzoening" meer na de aangekondigde Amerikaanse sancties.

"Dit werpt de Chinese ontwikkeling jaren terug in de tijd", zegt tech-expert Jim Lewis van denktank CSIS tegen Reuters. Hij zegt dat deze sancties doen denken aan stappen die de VS tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog nam. "China gaat het maken van chips niet opgeven, maar dit zal ze behoorlijk vertragen."

China: 'Oneerlijk, maar we overwinnen dit'

China reageert woest op de Amerikaanse sancties. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de stappen oneerlijk en waarschuwt voor "schade aan wereldwijde aanvoerketens en het economisch herstel van de wereld".

"De waarheid is dat de VS vastbesloten is om chips te gebruiken als manier om China in te perken", schrijft Gu Wenjun, hoofd van Chinese chiponderzoeker ICwise. "De Amerikaanse alleenheerschappij op het gebied van wetenschap en technologie zal China op de korte termijn wat moeilijkheden geven, maar China zal er uiteindelijk sterker van worden, en op eigen benen staan wat betreft wetenschap en technologie", schreef de nationalistische Chinese krant Global Times in zijn hoofdredactioneel commentaar.

Luister ook: