Twitter onder Musk

'Musk was al actief op zoek naar zijn opvolger bij Twitter'

20 december 2022 om 17:06
Laatste update: 20 december 2022 om 18:12

Twitter-eigenaar Elon Musk was voor de veelbesproken peiling over zijn mogelijke aftreden als CEO bij het bedrijf al begonnen aan een zoektocht naar zijn opvolger.

Dat meldt CNBC op basis van bronnen rond Twitter. De zoektocht naar de nieuwe Twitter-CEO startte volgens CNBC al voordat Musk maandagochtend zijn poll uitschreef. De miljardair vroeg gebruikers of hij moest aanblijven of vertrekken, waarna 58 procent voor zijn vertrek stemde. Musk beloofde zich aan de uitslag te houden, maar achter de schermen was hij allang bezig met het zoeken naar een vervanger.

De ondernemer, die ook CEO is van Tesla en SpaceX, zei in november al dat hij slechts tijdelijk leiding wilde geven aan Twitter. "Ik verwacht mijn tijd bij Twitter te verkorten en iemand anders te vinden om Twitter te runnen." Hij schreef zondag nog dat er 'geen opvolger' is gevonden. De kandidaten moeten volgens hem 'van pijn houden' en bereid zijn 'hun spaargeld in Twitter te investeren'. Het bedrijf is 'hard op weg naar een faillissement', schreef Musk maandag.

Personeel ontslagen, adverteerders weg

Musk nam Twitter samen met een groep investeerders eind oktober over voor 44 miljard dollar. Hij ontsloeg vervolgens de ongeveer helft van het personeel en voerde tal van omstreden wijzigingen door.

Kort na de overname meldden onderzoeksbureaus een piek in racistische en haatzaaiende uitlatingen op Twitter. Grote adverteerders besloten te stoppen met adverteren op het platform. Musk zocht daarna ruzie met Apple, dat de grootste adverteerder op Twitter was.

Ook liet Musk veel geschorste accounts weer herstellen en ging het beleid rond de blauwe vinkjes op profielen op de schop. Musk beweert intussen dat het gebruik van Twitter tot 'recordhoogte' is gestegen en dat het aantal weergaven van haatdragende berichten zou zijn gedaald. 

Concurrent Mastodon profiteerde van de storm van kritiek op hoe Musk Twitter runt. Sinds de overname groeide het aantal maandelijkse gebruikers van Mastodon van 300.000 naar 2,5 miljoen

Zorgen over Tesla

De conflicten rond Musk en Twitter hebben geleid tot grote zorgen over de mogelijke gevolgen voor zijn andere bedrijven. Musk verkocht voor miljarden dollars aan Tesla-aandelen om de overname van Twitter financieren. Ook maakten belangrijke medewerkers van Tesla, SpaceX en Boring Company de overstap naar het socialmedia-platform. 

De democratische senator Elizabeth Warren heeft de raad van bestuur van Tesla deze week kritische vragen gesteld over vermeende verduistering van Tesla-middelen en een mogelijke belangenverstrengeling door Musks overname van Twitter. Musk reageerde daar met een tweet op: "De Verenigde Staten zijn zeker geschaad door haar als senator te hebben, lol." De beurskoers van Tesla is vergeleken met het begin van het jaar gehalveerd.

Rechtszaken

Over de grote ontslagronde waarbij Twitter de helft van de banen schrapte lopen in de VS nog meerdere rechtszaken en arbitragezaken. Advocaten van ontslagen medewerkers beschuldigen het bedrijf onder andere van discriminatie op basis van sekse, contractbreuk en het illegaal ontslaan van werknemers die op ziekteverlof of ouderschapsverlof waren. Ook zou het bedrijf beloofde ontslagvergoedingen niet hebben uitbetaald.

Twitter heeft daar nog niet op gereageerd: Musk heeft ook iedereen bij de communicatie-afdeling ontslagen.

Luister ook: