'Microsoft wil 10 miljard investeren in AI-bedrijf achter ChatGPT'
Microsoft wil opnieuw een grote investering doen in OpenAI. Dat is het bedrijf achter de veelbesproken chatbot ChatGPT en de plaatjesgenerator DALL-E.
Dat meldden de nieuwssite Semafor en het persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. ChatGPT trok eind november wereldwijd de aandacht doordat het met kunstmatige intelligentie (AI) goede antwoorden op vragen kan geven en leesbare teksten kan genereren.
Het bedrag dat Microsoft in OpenAI zou willen investeren, kan oplopen tot 10 miljard dollar. Dat geld zou over een periode van meerdere jaren naar het bedrijf vloeien. Er is nog geen definitieve deal.
OpenAI zou bij een nieuwe investeringsronde, waar ook andere investeerders aan meedoen, 29 miljard dollar waard kunnen zijn. Microsoft en OpenAI gaven geen commentaar.
Eerder al 1 miljard
In 2019 stak Microsoft ook al 1 miljard dollar in het bedrijf, dat in 2015 werd opgericht door Elon Musk en techinvesteerder Sam Altman. Microsoft en OpenAI werken onder andere al samen aan AI-toepassingen voor de Azure-clouddiensten van Microsoft.
Onlangs zei Microsoft ook dat het een andere AI-tool van OpenAI voor het genereren van afbeeldingen, genaamd DALL-E 2, in zijn zoekmachine Bing wilde integreren. Ook ChatGPT zou binnenkort een onderdeel van Bing worden.
ChatGPT
OpenAI lanceerde eind november een gratis testversie van ChatGPT. De chatbot geeft in natuurlijk taalgebruik antwoord op tal van vragen. Ook kan ChatGPT teksten schrijven in allerlei genres.
Sommige teksten die de AI-chatbot produceert zijn zo goed dat ze lastig te onderscheiden zijn van door mensen geschreven teksten. Binnen mum van tijd had ChatGPT miljoenen gebruikers.
'Niet op vertrouwen'
De opmars van AI-tools waarmee gewone gebruikers gemakkelijk teksten en afbeeldingen kunnen genereren heeft ook geleid tot zorgen. Zo hebben experts al gewaarschuwd dat ChatGPT op een overtuigende toon onjuiste informatie kan geven.
OpenAI-ceo Sam Altman noemde het in december 'een vergissing om voor iets belangrijks op ChatGPT te vertrouwen'. "ChatGPT is nog erg beperkt, maar in sommige dingen goed genoeg om een misleidende indruk van grootsheid te wekken."
Bedrijven
Bedrijven kunnen de OpenAI-technologie gebruiken in hun eigen diensten en die weer verkopen aan klanten. Het gaat dan bijvoorbeeld om tools om automatisch video's, mailtjes aan klanten of marketingteksten te produceren.
OpenAI verwacht dit jaar 200 miljoen dollar aan omzet te draaien en 1 miljard dollar in 2024.