Bright 25: iedereen kan creëren met AI
Op nummer 6 in de Bright-terugblik op het tech-jaar 2022 staat de doorbraak van laagdrempelige AI-tools. Kunstmatige intelligentie (AI) werd in 2022 makkelijk om te gebruiken voor iedereen, met de opkomst van populaire AI-tools als Lensa, Dall-E, ChatGPT en Stable Diffusion.
Kunstmatige intelligentie loste in 2022 een deel van de beloftes in. Door het hele jaar zagen we steeds indrukwekkendere toepassingen van AI.
Dall-E bijvoorbeeld, een kunstmatige intelligentie die kunstwerken op basis van een simpele opdracht kan maken. 'Schilder een strand in de stijl van Van Gogh' en het resultaat spreekt voor zich. Even later kon Dall-E zelfs bestaande afbeeldingen in dezelfde stijl uitbreiden, zodat je als het ware langs de randen kan kijken.
AI-selfie-apps zoals Lensa werden daarna een hit in de appwinkels: AI die jouw foto’s bekijkt en daarna automatisch mooie profielplaatjes ‘schildert’, in allerlei stijlen.
Sociale media stroomden vol met door AI gegenereerde afbeeldingen, waarna ook al een tegenbeweging op gang kwam met de hashtag #ArtByHumans.
Chatbot
De klap op de vuurpijl volgde in november met ChatGPT, de meest overtuigende AI-chat tot nu toe. Je schrijft een vraag, wat dan ook, en je krijgt een compleet antwoord. ChatGPT is vrijwel niet van de wijs te brengen, en antwoorden zijn vaak verrassend goed en erg uitgebreid. En bovendien praktisch inzetbaar. Je kan de kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld vragen een sollicitatiebrief op te stellen op basis van sterke punten X, Y en Z. Dan rolt er een paar seconden later een prima brief uit.
En zo zijn de mogelijkheden eindeloos. We kunnen terugkijken op 2022 als een jaar waarin creëren van afbeeldingen en teksten met behulp van AI voor iedereen bruikbaar werd.