Kunstmatige intelligentie

Google heeft AI-software die op commando liedjes maakt

30 januari 2023 om 09:19
Update: 30 januari 2023 om 09:19

Google heeft software met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld die muziek 'in elk genre' kan genereren op basis van een beschrijving of een afbeelding. Ook kan de AI voortbouwen op melodieën die het hoort, bijvoorbeeld door er tegen te fluiten of te neuriën.

Google-onderzoekers hebben met MusicLM een AI-systeem gebouwd dat op commando liedjes kan maken. De AI is getraind met 280.000 uur aan muziek. Het doel was om liedjes te genereren die klinken alsof ze door een mens zijn gecomponeerd. 

Het creëren van liedje kan door een beschrijving in te voeren, zoals 'een betoverend jazznummer met een gedenkwaardige saxofoonsolo en een solozanger' of een 'soundtrack van een arcadespel, snel en vrolijk, met een pakkende elektrische gitaarriff'. MusicLM presteert volgens de onderzoekers 'beter dan eerdere systemen', zowel wat betreft audiokwaliteit als het volgen van de beschrijving.

Neuriën en fluiten 

Het systeem kan ook voortborduren op bestaande melodieën, die op een instrument kunnen worden gespeeld, maar gebruikers kunnen ze ook neuriën, zingen of fluiten. Gebruikers kunnen MusicLM ook tijdens de muziek opdrachten geven, bijvoorbeeld om de sfeer te veranderen of intensiteit van de muziek aan te passen.

Ook is het mogelijk om muziek te genereren op basis van een foto of een schilderij. Zo componeerde MusicLM een eigen nummer op basis van een schilderij van Salvador Dali. Verder is MusicLM in staat op het 'ervaringsniveau van een muzikant' na te bootsen. De onderzoekers zeggen nog te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de zang en het genereren van songteksten.

Niet online door 'ethische uitdagingen'

Uit vrees voor de risico’s wordt de software door Google voorlopig niet uitgebracht. De onderzoekers wijzen op de 'vele ethische uitdagingen' van het systeem, waaronder auteursrechtkwesties. 

Tijdens een test bleek dat 1 procent van de muziek die MusicLM genereerde één-op-één werd nagespeeld van bestaande liedjes. De onderzoekers zeggen dat er meer werk nodig is om mogelijk plagiaat te voorkomen.

De inzet van AI voor muziekcreatie leidde al eerder tot auteursrechtclaims. Zo diende het platenlabel van Jay-Z in 2020 een klacht in tegen het YouTube-kanaal Vocal Synthese, dat met AI Jay Z-covers maakte van nummers van andere artiesten. YouTube verwijderde die video’s eerst, maar zette ze laten weer online omdat het de verzoeken 'onvolledig' noemde. De uitkomst van rechtszaken over deze kwesties is lastig te voorspellen, ook al omdat de regelgeving rond auteursrechten per land erg verschilt.

Opkomst AI-kunst en chatbots

De laatste tijd is er veel te doen over AI-tools die teksten en afbeeldingen kunnen genereren. Tegen de makers van AI-programma's die digitale kunstwerken  maken op basis van trefwoorden hebben drie kunstenaars onlangs een rechtszaak aangespannen. Voor het 'trainen' van de AI zijn miljarden online-plaatjes gebruikt, waaronder die van kunstwerken, en daarmee zouden auteursrechten zijn geschonden.

Na de populariteit van de AI-chatbot ChatGPT zou Google binnenkort ook een chatbot willen toevoegen aan zijn zoekmachine.

Luister ook de Bright Podcast: