PlayStation 5 vestigt verkooprecord dankzij betere verkrijgbaarheid
Sony heeft in het vorige kwartaal 7,1 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 verscheept. Dat is meer dan ooit in drie maanden tijd. De PS5 is pas sinds kort makkelijk verkrijgbaar.
Sony verklaarde het PlayStation 5-tekort eerder deze maand al officieel verleden tijd. Met reden, blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van het Japanse bedrijf. In de maanden oktober, november en december werden er 7,1 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 verscheept. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 3,9 miljoen.
In totaal zijn er sinds de verkoopstart nu 32,1 miljoen exemplaren van de PS5 verscheept. Sony heeft zoveel vertrouwen de aanhoudende vraag naar de PlayStation 5, dat het de vooruitzichten voor dit jaar met 1 miljoen heeft verhoogd, naar een verwachte 19 miljoen exemplaren.
In het huidige kwartaal verwacht Sony dan ook 6,2 miljoen PS5's te verschepen. Dat lukte Sony met de populaire voorganger PlayStation 4 niet eens: die PS4 werd in het eerste kwartaal van een jaar hooguit 3 miljoen keer verkocht.
'Prestaties sterk in dit klimaat'
Het aantal abonnees voor PlayStation Plus steeg licht naar 46,4 miljoen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar een jaar geleden waren er met 48 miljoen nog altijd meer abonnees. De omzet steeg wel: 17 procent hoger dan vorig jaar, waarschijnlijk vanwege het uitwaaieren van één PlayStation Plus-abonnement naar drie opties. Een deel van de gebruikers heeft kennelijk een duurder abonnement genomen, dus stijgt de omzet per klant.
Sony heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd van 1,16 tot 1,18 miljard yen (8,4 miljard euro). Die verhoging komt volgens Sony door de games-tak en meevallende valutawisselingen. De verwachting is 2 procent lager dan de winst over vorig jaar, toch is dat volgens analisten sterk.
"Gezien het huidige klimaat waarin de vraag naar elektronica wereldwijd afneemt, is het opzienbarend dat de inkomsten van Sony in lijn zijn met de verwachtingen", zegt analist Kazunori Ito van Morningstar Investment Service tegen Bloomberg.
Luister ook de Bright Podcast: