Britse toezichthouder ook tegen Activision-overname door Microsoft
Na de Amerikaanse toezichthouder geeft ook de Britse mededingingswaakhond nog geen toestemming voor de overname van de gamereus Activision Blizzard door Microsoft. De deal zou de concurrentie op de gamemarkt te veel beperken.
Gamers kunnen de dupe van de overname van Activision Blizzard worden door hogere prijzen en minder keuze, vindt de Britse toezichthouder CMA. De deal zou Microsoft zo groot op het gebied van cloudgaming kunnen maken dat 'de concurrentie in deze groeiende markt wordt verstikt', stelt de waakhond. Ook heeft de overname volgens de CMA nadelige gevolgen voor de concurrentie tussen Xbox- en PlayStation-spelcomputers.
Oplossingen aandragen
De CMA kan de overname niet helemaal verbieden. Microsoft krijgt nog de gelegenheid om oplossingen aan te dragen. Het bedrijf kan bijvoorbeeld bepaalde onderdelen afstoten of zorgen dat games van Activision Blizzard ook voor andere spelcomputers en pc's beschikbaar blijven.
Microsoft kondigde de overname van Activision Blizzard begin 2022 aan, voor een recordbedrag van 69 miljard dollar. Het overnamebod van Microsoft geldt tot en met juni. Als de overname dan niet rond is, moeten de bedrijven opnieuw met elkaar om tafel.
Amerikaanse rechtszaak
De Amerikaanse toezichthouder FTC keerde zich onlangs ook al tegen de overname door Microsoft. De FTC spande een rechtszaak aan om de deal tegen te houden. De FTC vreest dat Microsoft door de overname 'concurrentie voor Xbox-spelcomputers en de abonnements- en cloud-gamingdiensten zal wegdrukken'.
De Europese Commissie is nog bezig met een onderzoek en zou uiterlijk 11 april met een besluit komen. Mogelijk zal de Europese waakhond ook geen goedkeuring geven zonder concessies van Microsoft.
Call of Duty
Microsofts concurrent Sony noemt bij zijn bezwaren bij de Activision-overname telkens Call of Duty als voorbeeld. Die Activision-gameserie is één van de populairste ter wereld. Sony vreest dat Microsoft de titel straks exclusief voor zichzelf zal houden. Microsoft probeert die vrees weg te nemen met contracten die de beschikbaarheid van de game voor tien jaar beloven.