'Microsoft komt in maart met AI-functies in Office'
Na zijn nieuwe chatbot met kunstmatige intelligentie (AI) wil Microsoft snel doorpakken. De softwarereus zou in maart nieuwe AI-functies aan Office-programma's, zoals Word en Outlook, willen toevoegen.
Dat meldt The Verge op basis van 'bronnen die bekend zijn met de plannen van Microsoft'. Meerdere Office-apps zouden ChatGPT-achtige functies krijgen. AI-systemen zoals ChatGPT kunnen niet alleen vragen van gebruikers beantwoorden in natuurlijk taalgebruik, maar ze kunnen ook op commando verschillende soorten teksten schrijven. Zo'n automatische schrijffunctie kan van pas komen in programma's als Word en Outlook.
Microsoft wil volgens The Verge in maart de nieuwe plannen presenteren. Outlook kan bijvoorbeeld zelf met AI antwoorden op e-mails voorstellen en Word kan geschreven teksten van gebruikers verbeteren. Ook zou PowerPoint met AI grafieken en afbeeldingen kunnen maken op basis van data.
Bing en Edge
Microsoft onthulde eerder deze week zijn nieuwe AI-chatbot in de zoekmachine Bing en de webbrowser Edge, die werkt met een verbeterde versie van GPT. Dat is het AI-model achter het populaire ChatGPT van OpenAI. De Bing-chatbot is te proberen voor een 'beperkte groep' gebruikers. Voor volledige toegang moeten mensen zich inschrijven voor een wachtlijst. Dat hebben na twee dagen al ruim een miljoen mensen gedaan.
Microsoft investeerde al ruim 10 miljard dollar in het Amerikaanse bedrijf OpenAI, dat de afgelopen jaren de rekenkracht van Microsoft-servers heeft gebruikt om zijn AI-systemen te trainen met enorme hoeveelheden data.
Microsoft Teams
Vorige week voegde Microsoft al een nieuwe functie die werkt met ChatGPT toe aan de betaalde versie van de samenwerkdienst Microsoft Teams. De AI wordt in Teams gebruikt voor het automatisch maken van notities van vergaderingen. Ook beveelt de software taken aan en helpt het bij het maken van vergadersjablonen voor Teams-gebruikers.
Ook kunnen bedrijven die Microsofts Azure-cloudplatform gebruiken sinds vorige week e-mails aan klanten met behulp van AI genereren.
Gevaar voor Google
Google heeft deze week ook een eigen concurrent voor ChatGPT, genaamd Bard, aangekondigd. Maar nadat Bard in een promotiefilmpje direct een fout maakte, ging de beurskoers van Google onderuit. Bard is niet alleen voor een zeer kleine groep goedgekeurde testers te gebruiken en het is nog onbekend wanneer gewone gebruikers ermee aan de slag kunnen.
De opkomst van chatbots kan een gevaar voor Google zijn, omdat ze gebruikers sneller antwoorden op hun vragen zouden kunnen geven, dan wanneer gebruikers eerst vanuit zoekresultaten moeten doorklikken naar websites.
Google is met zijn zoekmachine dominant met een wereldwijd marktaandeel van 93 procent, vergeleken met slechts 3 procent voor Bing. Microsoft zei deze week dat elke procentpunt aan marktaandeel die het met Bing weet te winnen per jaar 2 miljard dollar extra aan advertentie-inkomsten zou kunnen opleveren.
ChatGPT krijgt betaalde versie
Sinds de release eind november groeide ChatGPT snel in populariteit. In januari zou de chatbot al 100 miljoen gebruikers hebben gehad. OpenAI lanceert binnenkort een betaald ChatGPT-abonnement. Abonnees kunnen de chatbot dan altijd gebruiken, terwijl gratis gebruikers op de drukste momenten geen toegang krijgen.
ChatGPT veroorzaakte de afgelopen weken ook meermaals ophef, doordat de chatbot regelmatig onjuiste informatie bleek te verspreiden. Microsoft erkent ook dat zijn nieuwe chatbot soms verkeerde informatie geeft: "Je krijgt mogelijk antwoorden die overtuigend klinken, maar die onvolledig, onnauwkeurig of ongepast zijn."