Tesla ontslaat tientallen medewerkers die vakbond wilden oprichten
Tesla heeft tientallen medewerkers in het Amerikaanse Buffalo ontslagen omdat ze zich wilden verenigen in een vakbond. De werknemers verzetten zich onder andere tegen het bijhouden van hun toetsaanslagen, waarmee Tesla controleert of ze wel hard genoeg werken.
Dat meldden de ontslagen werknemers in een klacht bij de Amerikaanse National Labor Relations Board, die toezicht houdt op het arbeidsrecht. De ontslagen medewerkers beschuldigen Tesla van het illegaal beëindigen van de arbeidscontracten 'als vergelding voor de vakbondsactiviteiten en om de oprichting van een vakbond te ontmoedigen'. Tesla-ceo Elon Musk staat bekend als een fervent criticus van vakbonden.
Het gaat om mensen die werken aan Tesla's rijhulpsystemen Autopilot en Full Self-Driving. Ze trainen daarbij software door objecten in beelden te identificeren. Bij het Tesla-complex in Buffalo in de staat New York werken ruim 800 van zulke data-analisten.
Toetsaanslagen bijgehouden
De Tesla-medewerkers zeggen dat het bedrijf met software hun toetsaanslagen monitort en nauwkeurig de tijd bijhoudt die ze aan taken besteden. Dit leidt tot werkdruk die schadelijk voor de gezondheid zou zijn.
Sommige medewerkers zouden toiletpauzes uitstellen of overslaan om te voorkomen dat de werkgever slechtere cijfers over hun prestaties ziet. "Mensen zijn het zat om als robots behandeld te worden", aldus een van de kritische medewerkers eerder deze week.
Salaris en inspraak
De kritische medewerkers eisten behalve een lagere werkdruk ook meer salaris. Sommige data-analisten krijgen 19 dollar per uur. Ook willen de werknemers meer inspraak in de besluitvorming binnen het bedrijf.
Volgens de Amerikaanse wet kunnen werkgevers vrijwillig een vakbond erkennen als de meerderheid van de medewerkers is aangesloten. Tesla zou onlangs ook een intern chatsysteem hebben afgesloten, nadat het door medewerkers was gebruikt om hun onvrede te uiten.
Ook onder vuur in Duitsland
Tesla ligt in Duitsland ook onder vuur vanwege de arbeidsomstandigheden in zijn fabriek bij Berlijn. Daar klagen Tesla-medewerkers onder andere over onredelijke lange werktijden. De Duitse werknemers durven hun werkomstandigheden vaak niet aan te kaarten vanwege de contracten over geheimhouding die ze hadden getekend. De Duitse vakbond en lokale politici hebben opgeroepen tot een onderzoek naar de autofabrikant.