'Raakt anders in de war'

Microsoft zet limiet op chatbot: maximaal 5 vragen per sessie

18 februari 2023 om 07:52
Update: 18 februari 2023 om 07:58

Microsoft beperkt het aantal vragen dat gebruikers aan de nieuwe chatbot in zijn zoekmachine Bing kunnen stellen tot maximaal vijf per sessie en vijftig per dag.

"Zeer lange gesprekken kunnen voor de nieuwe chatbot verwarrend werken", schrijft Microsoft. "Om deze problemen aan te pakken, hebben we enkele wijzigingen doorgevoerd om de chatsessies te helpen focussen. Vanaf vandaag wordt de chatervaring beperkt tot 50 chatbeurten per dag en 5 chatbeurten per sessie." 

Ontsporen

Eerder deze week bleek dat de Bing-chatbot na 15 vragen of meer veel fouten gaat maken en problematisch gedrag begint te vertonen. Zo wordt de software regelmatig boos op gebruikers, raakt het in de war of ontspoort het volledig. Microsoft heeft toegegeven dat er nog veel werk aan de winkel is. 

In navolging van ChatGPT

Microsoft voegde de chatbot, die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) vragen kan beantwoorden, eerder deze maand toe aan zijn zoekmachine Bing. Een groep testgebruikers heeft momenteel toegang. Enkele miljoenen mensen staan nog op een wachtlijst.

De chatbot gebruikt een nieuwe versie van de technologie van OpenAI, dat ook de populaire chatbot ChatGPT maakt. Microsoft investeerde miljarden in OpenAI. ChatGPT werd de afgelopen maanden snel populair en had in januari naar schatting ruim 100 miljoen gebruikers.

Google Bard

Vorige week presenteerde Google ook een chatbot met AI, maar dat ging evenmin vlekkeloos. Nadat de testversie van de Google-chatbot Bard een foutje maakte in een van de eerste demonstraties, ging de beurskoers van het techbedrijf fors onderuit. Beleggers vrezen dat de dominante positie van Google op zoekgebied kan afnemen door de opkomst van AI-chatbots, die gebruikers sneller antwoorden op vragen kunnen geven. 

Google test Bard voorlopig nog alleen intern. Een topman van het bedrijf waarschuwt dat chatbots soms 'op overtuigende wijze' onjuiste of misleidende informatie kunnen geven.

Luister ook de Bright Podcast: