Elektrisch rijden

ANWB: kosten elektrische auto gestegen, maar rijden op benzine blijft duurder

21 februari 2023 om 10:52
Update: 21 februari 2023 om 10:52

De kosten van het rijden in een elektrische auto zijn afgelopen jaar flink gestegen. Maar elektrisch rijden is nog altijd goedkoper dan op benzine, meldt de ANWB.

De gemiddelde kosten van een elektrische auto stegen in 2022 naar 61,4 cent per kilometer. Een jaar eerder was dat nog 56,7 cent per kilometer. Dat meldt de ANWB in een nieuw onderzoek. De prijzen van nieuwe elektrische auto's gingen omhoog en de energiekosten van het opladen namen toe.

Rijden in een benzineauto is echter nog altijd duurder. De kosten van een benzineauto stegen van 59,1 naar 63,4 cent per kilometer. Bij de berekening kijkt de ANWB naar alle autokosten, zoals afschrijving, onderhoud en verbruikskosten. "Ondanks de gestegen energieprijzen is rijden op stroom nog steeds voordeliger dan benzine." Ook speelt mee dat elektrische auto's zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Een kwart van de Nederlanders wil binnen vijf jaar een elektrische auto kopen. Van de mensen met een eigen parkeerruimte bij hun huis, zodat ze hun auto aan huis kunnen opladen, is 43 procent dat van plan.

Aanschafprijs is grote drempel

De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe stekkerauto steeg van ruim 43.000 euro in 2021 naar ruim 45.000 euro. Dat staat in contrast met de prijs die de consument gemiddeld over heeft voor een nieuwe elektrische auto: 29.000 euro. Voor een tweedehands elektrische auto zijn mensen bereid een kleine 13.000 euro neer te tellen.

De hoge aanschafprijs wordt het vaakst genoemd als reden om nog niet elektrisch te gaan rijden, gevolgd door 'niet thuis kunnen opladen'. "Op dit moment heeft de consument met maar tien modellen in de prijsklassen tot 35.000 euro weinig te kiezen. Het aanbod van betaalbare modellen moet daarom worden uitgebreid", vindt de ANWB. 

'Subsidie blijft nodig'

De ANWB pleit voor het behoud en 'waar mogelijk uitbreiding' van de aanschafsubsidie voor nieuwe elektrische auto’s. "Alleen bij voldoende instroom van nieuwe betaalbare elektrische auto’s in de komende jaren zal er een volwassen tweedehandsmarkt kunnen ontstaan." 

Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is er dit jaar een subsidie van 2950 euro, 400 euro minder dan vorig jaar. Voor tweedehands stekkerauto's is het subsidiebedrag gelijk gebleven: 2000 euro.

Nederland koploper

Van de onderzochte landen zijn Nederland en Denemarken koplopers op het gebied van elektrisch rijden. In deze twee landen vormen elektrische auto's respectievelijk 3,7 procent en 4 procent van het totale wagenpark. De intentie om binnen vijf jaar een elektrische auto te kopen is het hoogst in Spanje (40 procent), gevolgd door Italië (39 procent). 

Nederland heeft ook het hoogste aantal openbare laadpunten. Volgens de ANWB is er op elke drie elektrische auto's één openbare laadpaal in ons land. Het aantal snellaadlocaties steeg in een jaar tijd van 614 naar 972. Een derde van de ondervraagden vindt een actieradius van minder dan 400 kilometer op een volle accu voldoende.

Deze elektrische auto's komen eraan: