Concurrent van KPN wil 2 miljoen huizen op glasvezel aansluiten
Glasvezelbedrijf Open Dutch Fiber, waar onder meer T-Mobile mee samenwerkt, heeft al 600.000 Nederlandse woningen aangesloten op glasvezel. ODF verdubbelt nu zijn doelstelling en wil tegen 2025 ruim 2 miljoen woningen bereiken.
Open Dutch Fiber (ODF) en T-Mobile zeiden in 2021 dat ze voor het einde van 2025 minstens 1 miljoen Nederlandse huizen op glasvezel aangesloten wilden hebben. De bedrijven richten zich op aanleg in stedelijke gebieden waar nog geen glasvezel ligt. De uitrol gaat sneller dan verwacht, meldt ODF vandaag. Inmiddels zijn 600.000 woningen aangesloten. Het bedrijf heeft zijn doel voor rond 2025 verhoogd naar 2 miljoen aansluitingen.
"Er is een grote en toenemende vraag naar snel en stabiel internet en daardoor zien we kans om onze uitrolambities te vergroten om nog meer Nederlandse woningen van glasvezel te voorzien", zegt Floris van den Broek, ceo van Open Dutch Fiber.
Naast T-Mobile zijn ook Trined, Fiber.nl en Freedom Internet actief via het glasvezelnetwerk van ODF. Het glasvezelbedrijf is opgericht door het investeringsfonds KKR, dat het merendeel van de aandelen bezit, en Deutsche Telekom Capital Partners.
Mogelijk meer overnames
Open Dutch Fiber nam vorig jaar de glasvezelrivaal E-Fiber over en is zelf een concurrent van zowel KPN als Delta. Het bedrijf zegt te kijken naar mogelijkheden voor meer overnames, zoals 'de overname van bestaande glasvezelnetwerken en glasvezelnetwerken in aanbouw'.
KPN en Delta
In Nederland zijn er meer dan 5 miljoen glasvezelaansluitingen, waarvan er zo’n 2,5 miljoen ook echt in gebruik zijn. Tussen 60 en 65 procent van de glasvezelaansluitingen zijn aangelegd door KPN en Glaspoort, de samenwerking tussen KPN en pensioeninvesteerder APG. Het aandeel van Delta Fiber ligt tussen 15 en 20 procent en dat van ODF tussen 5 en 10 procent.
In 2022 werden er meer dan 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd in ons land. Brancheorganisatie NLconnect denkt dat met het huidige tempo Nederland 'binnen drie jaar bijna helemaal verglaasd zal zijn'.