Recordgroei aanleg glasvezel in Nederland in 2022
Dit jaar zijn ruim 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd in Nederland. De branche spreekt van 'een absoluut recordjaar voor glasvezel'.
"Niet eerder ging de uitrol van glasvezel zo snel als in dit jaar", meldt de brancheorganisatie NLconnect op basis van een eigen inventarisatie.
Eerder dit jaar werd de grens van 5 miljoen aansluitingen op glasvezel al gepasseerd. Daarvan zijn er ruim 2,3 miljoen ook echt in gebruik. "In het huidige tempo kan Nederland binnen drie jaar vrijwel volledig verglaasd zijn", zegt NLconnect-directeur Mathieu Andriessen.
'Ongekende versnelling'
"We zien een ongekende versnelling, die mogelijk wordt gemaakt door de inspanningen van uiteenlopende spelers in de glasvezel-industrie. Supersnel en betrouwbaar internet wordt steeds belangrijker in ons leven en daarom investeert de markt sterk in glasvezel", aldus Andriessen.
De meeste glasvezelaansluitingen (65 tot 70 procent) worden aangelegd door KPN en Glaspoort, meldde toezichthouder ACM vorige maand. Glaspoort is de samenwerking tussen KPN en pensioeninvesteerder APG. Andere partijen die glasvezel aanleggen zijn onder meer Delta Fiber en Open Dutch Fiber.
Gigabit
Inmiddels is op 97 procent van de woonadressen een internetabonnement met gigabitsnelheid beschikbaar, schat NLconnect. Daarmee is Nederland koploper in de EU. Ziggo rondde vorige week nog de uitrol van gigabit-internet via de kabel voor alle klanten af. Daarmee hebben bijna 7,4 miljoen adressen toegang tot die hoge internetsnelheid.
'Concurrentie gaat toenemen'
Volgens toezichthouder ACM kan de concurrentie tussen providers bij glasvezelinternet de komende jaren gaan toenemen. KPN verlaagde zijn tarieven voor andere partijen die via zijn glasvezelnetwerk internet willen aanbieden.
Dat kan Nederlandse consumenten volgens de ACM in de toekomst flink wat geld gaan besparen en zal ook zorgen voor hogere gemiddelde datasnelheden.
Ook in buitengebieden
Alleen in de buitengebieden is er nog geen snel internet, maar het kabinet kwam met een plan om ook die 19 duizend adressen voor 2030 aan te sluiten op gigabit-internet.