TikTok voert timer voor tieners in: code invoeren na uur gebruik
Tieners krijgen voortaan op TikTok een waarschuwing te zien als ze de app langer dan een uur per dag gebruiken. Ze kunnen dan pas verder kijken nadat ze een code hebben ingevuld.
TikTok voert een nieuwe timer in die de app na 60 minuten gebruik per dag vergrendelt voor gebruikers onder de 18 jaar. Met de maatregel reageert TikTok op de kritiek dat de app verslavend is voor jongeren. De verplichting om een code in te voeren moet jonge gebruikers laten nadenken over hun appgebruik. Volgens TikTok moeten ze 'actief een keuze maken om de schermtijd te verlengen'. De komende weken wordt de timer via een update uitgerold.
Gebruikers kunnen de timer uitzetten maar als ze dat doen en meer dan 100 minuten actief zijn op de app krijgen ze alsnog de vraag een nieuwe limiet in te stellen. Volgens TikTok bleek uit tests dat de nieuwe waarschuwing zorgt voor een grote toename van de functies voor schermtijdbeheer. De app gaat ook wekelijkse overzichten over hun schermtijd naar tieners sturen.
Ouders kunnen schermtijd kinderen instellen
Ouders of verzorgers met een gekoppeld profiel kunnen op TikTok de schermtijd van hun kinderen instellen. Bovendien krijgen ze inzicht in hoe vaak kinderen de app hebben geopend en hoe lang ze video's hebben gekeken. Daarnaast kunnen ze instellen dat hun kinderen op bepaalde tijden geen meldingen van TikTok ontvangen.
De Consumentenbond klaagde TikTok eerder aan wegens het verzamelen van persoonsgegevens van kinderen. Die gegevens werden vervolgens opgeslagen in het buitenland en verhandeld voor advertenties, waardoor niet duidelijk is of deze wel veilig werd opgeslagen.
Een woordvoerder van de Consumentenbond vindt de timer 'goed', maar zet kanttekeningen bij de werking. Zo vraagt hij zich af of er voldoende verantwoordelijkheidsgevoel bij kinderen aanwezig is als het gaat om de hoeveelheid tijd die zij op TikTok spenderen. Volgens hem is er nog altijd ook een belangrijke rol voor ouders weggelegd om toezicht te houden.
Onder vuur
TikTok, dat eigendom is van het Chinese techbedrijf ByteDance, ligt al lange tijd om meerdere redenen onder vuur. Zo hadden Chinese TikTok-medewerkers toegang tot gegevens van gebruikers in westerse landen. Dat terwijl sommige Chinese medewerkers banden hebben met Chinese staatsmedia. Ook zouden data van journalisten zijn gebruikt om lekken in het bedrijf op te sporen. De Ierse privacywaakhond doet nog onderzoek naar het doorsturen van data van TikTok-gebruikers naar China.
Bovendien blijven er zorgen over de video's die de vaak jonge gebruikers krijgen voorgeschoteld. EU-commissaris Thierry Breton noemde het onlangs nog 'onaanvaardbaar' dat TikTok-gebruikers 'schadelijke en soms zelfs levensgevaarlijke' video's te zien krijgen.
De Europese Commissie wil dat TikTok zich binnenkort aan nieuwe, strengere EU-regels houdt. Doet TikTok dat niet, dan kan de app in de EU verboden worden.