EU waarschuwt TikTok: aan onze regels houden, anders mogelijk verbod
EU-commissaris Thierry Breton noemt het 'onaanvaardbaar' dat gebruikers van TikTok 'schadelijke en soms zelfs levensgevaarlijke' video's te zien krijgen. Hij waarschuwt het Chinese bedrijf achter TikTok zich aan de EU-regels te houden, anders kan de app in de EU verboden worden.
Het geduld van Brussel met TikTok is op. In tegenstelling tot de VS, dat al jaren bezig is de Chinese video-app aan te pakken, voerde de EU tot nu toe een relatief milde koers rond TikTok. Maar na meerdere schandalen komt de video-app, die vooral populair is onder jongeren, nu in het vizier van de Europese Commissie.
Vandaag hield EU-commissaris van Interne Markt, Thierry Breton, een overleg met TikTok-ceo Shou Zi Chew. "Met een jonger publiek komt meer verantwoordelijkheid", aldus Breton. Hij uitte ook zijn zorgen over het feit dat sommige medewerkers van het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance journalisten bespioneerden en dat persoonsgegevens van gebruikers naar China worden doorgestuurd.
'Wolf in schaapskleren'
Breton ziet TikTok als een 'wolf in schaapskleren', schreef hij na het overleg met Chew. Volgens de EU-commissaris schiet de app ook tekort bij de aanpak van cyberpesten, desinformatie en filmpjes over eetstoornissen.
Vanaf 1 september moeten grote internetplatforms, die meer dan 45 miljoen Europese gebruikers hebben, voldoen aan de Europese Digital Services Act (DSA). Dat wettenpakket bevat strengere regels, onder meer over het modereren van content. TikTok staat hoog op de lijst van techbedrijven die Brussel onder de nieuwe DSA gaat onderzoeken, meldt Bloomberg. Als de regels vandaag al zouden worden gehandhaafd, zou er een verbod op TikTok mogelijk zijn, zegt een medewerker van Breton.
De grote online-platforms riskeren een boete tot 6 procent van hun wereldwijde jaaromzet. Bij herhaaldelijke overtreding kan een platform in de EU verboden worden. "Indien nodig zullen we niet aarzelen om deze sancties op te leggen", dreigt Breton.
Een woordvoerster van TikTok zegt in een reactie dat het bedrijf zich wil houden aan de DSA en andere EU-regels. "We hebben veel middelen vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat we in de toekomst voldoen aan de regelgeving."
'Geopolitieke problemen'
In een LinkedIn-bericht, dat overduidelijk over TikTok gaat zonder hij de naam van de app expliciet noemt, stelt Breton dat het doorsturen van gegevens naar buiten de EU voor ernstige 'geopolitieke problemen' kan zorgen. "Een van de belangrijkste zorgen is dat de gegevens die door deze platforms worden verzameld, door andere landen kunnen worden gebruikt voor politiek of economisch gewin."
Het was het tweede overleg tussen de Europese Commissie en TikTok in korte tijd. Vicevoorzitter Vera Jourová had vorige week ook al een onderhoud met Chew. Ze zei toen dat TikTok zich 'extra moet inspannen' om zich aan de EU-wetten over de bescherming van gebruikersgegevens te houden.
Voor 1 september moet TikTok onder meer een analyse maken van de risico's die app voor de samenleving vormt, zoals de 'negatieve effecten op minderjarigen, volksgezondheid, fysiek en mentaal welzijn'. Het bedrijf moet ook maatregelen nemen om 'een hoog niveau van privacy, veiligheid en beveiliging van minderjarigen te waarborgen'.