Zorgen over video-app

Brussel: TikTok moet meer doen om data te beschermen

10 januari 2023 om 17:19
Update: 10 januari 2023 om 17:19

Vicevoorzitter Vera Jourová van de Europese Commissie rekent erop dat dat video-app TikTok zich 'extra gaat inspannen' om zich aan de EU-wetten over de bescherming van gebruikersgegevens te houden. Dat heeft ze gezegd na een gesprek met TikTok-topman Shou Zi Chew.

"Er mag geen enkele twijfel bestaan dat de gegevens van gebruikers in Europa veilig zijn", zei Jourová na het gesprek in Brussel. Jourová sprak met Chew verder ook over onder andere de zorgen over de veiligheid van kinderen op TikTok en de verspreiding van Russische desinformatie via de app.

TikTok, dat eigendom is van de Chinese techreus ByteDance, ligt om meerdere redenen onder vuur in Europa. Zo hadden Chinese TikTok-medewerkers toegang tot gegevens van gebruikers in westerse landen. Dat terwijl sommige Chinese medewerkers banden hebben met Chinese staatsmedia. Ook zouden data van journalisten zijn gebruikt om lekken in het bedrijf op te sporen. Tegen Jourová zei Chew dat die werknemers niet meer bij TikTok werkzaam zijn.

Strengere regels

Binnen twee jaar moet TikTok zich net als andere grote techbedrijven in de EU houden aan strengere regels, onder meer over de controle van illegale inhoud en de bestrijding van nepnieuws. De Europese Commissie heeft TikTok gevraagd hoe het zich voorbereidt op die extra verplichtingen. Platforms zoals TikTok moeten ook analyses uitvoeren om 'risico's voor gendergerelateerd geweld, gevaren voor minderjarigen en ernstige gevolgen voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid van gebruikers' tegen te gaan.

Volgens Chew investeert TikTok in de bestrijding van haatzaaiende berichten en de verspreiding van nepnieuws. "Hij benadrukte dat de missie van TikTok is om creativiteit te inspireren en vreugde te brengen", aldus de Europese Commissie. Chew sprak in Brussel ook nog met andere Eurocommissarissen, onder wie Margrethe Vestager (Mededinging).

Kritiek op aanpak EU

Vorige maand beschuldigde de Franse president Emmanuel Macron TikTok van censuur en het promoten van online-verslaving bij kinderen. Het Nederlandse kabinet riep ouders op om 'heel goed mee te kijken' met wat hun kinderen in de app doen. Sommige Europarlementariërs vinden dat Brussel niet streng genoeg optreedt tegen de Chinese video-app.

De VS spoort Europa ook aan om TikTok harder aan te pakken. "Het is belangrijk dat Brussel snel actie onderneemt om consumenten te beschermen", zei Brendan Carr, een lid van de Amerikaanse toezichthouder FCC. De VS dreigde eerder met een verbod op TikTok vanwege de vrees over de banden tussen ByteDance en de Chinese overheid. 

Nederlandse rechtszaken

TikTok is de afgelopen jaren meermaals vanwege verschillende overtredingen door Europese toezichthouders op de vingers getikt. De Ierse privacywaakhond doet nog onderzoek naar het doorsturen van gebruikersgegevens naar China. In Nederland lopen er over privacyschendingen meerdere rechtszaken tegen TikTok.

Luister ook: