'Nieuwe versie van ChatGPT kan ook video's genereren'
Van de populaire chatbot ChatGPT verschijnt binnenkort een nieuwe, uitgebreide versie. Volgens een Microsoft-topman kan het AI-systeem behalve teksten ook afbeeldingen en video's genereren.
Dat heeft een topman van de Duitse tak van Microsoft, Andreas Braun, gezegd tijdens een event over kunstmatige intelligentie (AI). ChatGPT wordt gemaakt door OpenAI, een bedrijf waar Microsoft miljarden in heeft geïnvesteerd. Momenteel kan de chatbot vragen beantwoorden en teksten genereren.
De volgende versie wordt volgens Braun 'multimodaal'. Dat betekent dat er naast tekst ook andere mediavormen mogelijk zijn, zoals afbeeldingen, audio en video. "We zullen multimodale modellen hebben die andere mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld video's", zei Braun tijdens de bijeenkomst, waar de Duitse nieuwssite Heise verslag van doet.
Nieuwe AI-functies in Office
Donderdag kondigt Microsoft ook nieuwe AI-toepassingen voor werkdoeleinden aan tijdens een event met de naam 'De toekomst van werken met AI'. Het zou gaan om onder meer AI-functies in Office-programma's als Word, Powerpoint en Outlook.
'Mensen blijven nodig'
De ceo van Microsoft Duitsland, Marianne Janik, vergeleek de komst van ChatGPT met de introductie van de eerste iPhone. Ze denkt dat de opmars van AI niet tot verlies van banen zal leiden, omdat er 'veel experts nodig zijn' om met AI waardevolle toepassingen te maken. Bedrijven moeten volgens Janik personeel massaal gaan trainen in het gebruik van de technologie.
Een Duitse AI-specialist van Microsoft haalde een voorbeeld aan van een AI-project voor een callcenter van een 'grote Microsoft-klant in Nederland', die dagelijks 30.000 telefoontjes verwerkt. De telefoongesprekken worden door AI samengevat, waardoor er '500 werkuren per dag' bespaard zouden worden.
Plaatjes maken
Voor OpenAI zou GPT-4 de eerste stap op het gebied van het maken van video's worden. Eerder kwam het bedrijf al met een populaire AI-tool die afbeeldingen kan genereren op basis van geschreven commando's, genaamd DALL-E.
Daarnaast introduceerde het bedrijf in 2020 de tool Jukebox die op commando muziek kon maken en daarbij de stijl van bekende artiesten kon nadoen.
Binnenkort ook in auto's
Het Amerikaanse autoconcern GM, het bedrijf achter onder meer Chevrolet en Cadillac, heeft intussen plannen om de AI-taalmodellen achter ChatGPT toe te voegen aan de virtuele assistenten in zijn auto's. GM zou daarvoor de Azure-clouddienst van Microsoft willen gebruiken.