Duurtest Hyundai Ioniq 5 nieuw model vernieuwd 2023
Bright Duurtest Week 1

Duurtest Hyundai Ioniq 5: wat is er nieuw in het 2023-model?

27 maart 2023 om 10:23
Update: 27 maart 2023 om 11:49

Bright-autotester Rutger rijdt een maand in twee elektrische Hyundai's. De eerste drie weken in de vernieuwde Ioniq 5 en de laatste week in de spiksplinternieuwe Ioniq 6.

Rutger Middendorp test auto's voor Bright. Volg ook het Bright-kanaal.

De Hyundai Ioniq 5 was in 2021 onze favoriete elektrische auto. Inmiddels heeft de Tesla Model Y RWD hem van die eerste plek verstoten. Met name op prijs, maar de Ioniq 5 is nog steeds een hele fijne EV. De komende weken vogelen we uit wat de verbeteringen voor dit modeljaar zijn. 

Aan de buitenkant is het verschil niet waarneembaar. Het kloeke ontwerp is nog even fraai als twee jaar geleden. De glimmende plastic delen op de onderbumper zijn niet verbeterd. Die zijn er nog altijd wat goedkoop uit voor wie daar op let. Er moet wat te wensen overblijven voor modeljaar ’24. 

Wat is er wel veranderd? De batterij is ietsje groter geworden. Die was 74 kWh en is nu 77 kWh. Leuk, maar daar ga je in de praktijk niet veel van merken. De demping is ook veranderd. Volgens Hyundai zorgt dat voor meer comfort. Van achter het stuur vind ik de auto vooral wat minder Citroën uit de jaren ’80 en wat meer Mercedes uit de jaren ’10. Daarmee bedoel ik dat de auto minder passief lijkt. Minder als een pudding meebeweegt in bochten, maar wat meer lol aan het rijden lijkt te beleven. Zonder dat de auto harder geveerd aanvoelt. Geen verschil van dag en nacht bij normaal gebruik. Maar wie wel eens enthousiast een rotonde of haakse bocht neemt, voelt wel degelijk verschil.

Batterijconditionering is ook toegevoegd en dat is een welkome extra. In koude omstandigheden had je in het verleden niet veel aan de beloofde 250 kW laadsnelheid. Met halfbroer Kia EV6 kwamen we zelden boven de 100 kW uit als het echt vroor. Batterijconditionering zorgt ervoor dat je accu voorverwarmd is als je aankomt bij de snellader, zodat hij met hogere snelheden de stroom binnen kan slurpen.

Hyundai heeft als laatste ook nog digitale buitenspiegels toegevoegd. Camera’s op stokjes, die je een klein beetje minder luchtweerstand geven dan een traditionele spiegel. Het beeld wordt dan op een schermpje geprojecteerd. Daarvoor lever je wel alle ervaring van diepte in. Onze ogen kunnen in een gewone spiegel diepte zien omdat ons linkeroog iets anders registreert dan ons rechteroog. Als gevolg weten we niet alleen wat er achter ons rijdt, maar ook hoe ver. Met een beeldscherm werkt dat niet, omdat je naar een 2-dimensionaal plaatje krijgt waar je linker en rechteroog precies hetzelfde gepresenteerd krijgen. Geen aanrader dus. 

Achter het stuur van de Ioniq 5 voelt het dan ook vooral bekend. De updates aan het onderstel zijn merkbaar. De Ioniq 5 is nog steeds iets minder een bochtenmachine dan die eerdergenoemde Kia EV6, laat staan een BMW i4, maar je rijgedrag hoeft niet langer aangepast te worden voor het onderstel. 

Volgende week meer. Heb je vragen over de vernieuwde Ioniq 5? Stel ze via onze Facebook-pagina.

Rutger Middendorp test auto's voor Bright. Volg ook het Bright-kanaal.

Kijk ook: